Goedkeuring voor vrijhandelsakkoord tussen EU en Vietnam

Het handelsakkoord tussen de EU en Vietnam heeft de steun gekregen van het Europees Parlement. Het is “het meest moderne en ambitieuze akkoord ooit gesloten tussen de EU en een ontwikkelingsland.”

De Europarlementariërs gaven hun goedkeuring aan het vrijhandelsakkoord met 401 stemmen voor, 192 stemmen tegen en 40 onthoudingen. Het “meest moderne en ambitieuze akkoord ooit gesloten tussen de EU en een ontwikkelingsland” draagt bij aan hogere standaarden in de regio. Het kan ook leiden tot een toekomstig interregionaal vrijhandels- en investeringsakkoord. Dit stelde het Parlement in een bijbehorende resolutie die aangenomen werd met 416 stemmen voor, 187 stemmen tegen en 44 onthoudingen. De parlementariërs benadrukken dat het akkoord “een krachtig signaal is ten gunste van vrije, eerlijke en wederzijdse handel in een tijd van groeiend protectionisme vol met serieuze uitdagingen voor multilaterale, op regels gebaseerde handel.

Bijna alle invoerrechten verdwijnen
Het akkoord zal vrijwel alle invoerrechten tussen beide partijen binnen tien jaar doen verdwijnen, inclusief op de voornaamste EU-exportproducten naar Vietnam: machines, auto’s en chemicaliën. Het omvat ook diensten zoals bankieren, maritiem transport en posterijen. Hier zullen EU-bedrijven beter toegang hebben tot de Vietnamese markt. Bedrijven hebben ook de mogelijkheid om mee te dingen naar publieke aanbestedingen van de Vietnamese overheid en verschillende steden, waaronder Hanoi. Het akkoord beschermt ook 169 Europese producten met geografische aanduiding.

Daarnaast is het akkoord een instrument om het milieu te beschermen en om sociale vooruitgang, waaronder arbeidsrecht, te stimuleren in Vietnam. Het verplicht Vietnam zich te houden aan het Parijs-akkoord. Zoals gevraagd door het Parlement zal Vietnam twee wetten aannemen, één om gedwongen arbeid uit te bannen voor 2020 en de ander om de vrijheid van vereniging te garanderen voor 2023. Het handelsakkoord kan worden geschorst als de mensenrechten worden geschonden.

Geschillen tussen bedrijven en de staat
Het Parlement heeft onafhankelijk van het handelsakkoord ingestemd met een investeringsbeschermingsakkoord. Dit deed het met 407 stemmen voor, 188 stemmen tegen en 53 onthoudingen. Het akkoord omvat een investeringsrechtssyteem met onafhankelijke rechters om geschillen tussen bedrijven en de staat te beslechten. Een bijbehorende resolutie werd aan genomen met 406 stemmen voor, 184 stemmen tegen en 58 onthoudingen.

Welvaart
Rapporteur Geert Bourgeois (ECR, BE): “Deze moderne zojuist aangenomen overeenkomsten zijn een unieke kans om de EU verder te brengen om een geopolitieke speler te worden die wereldwijd multilaterale handel beschermt, protectionisme afkeurt en standaarden voor arbeiders, milieu en mensenrechten verbetert. De akkoorden stimuleren welvaart, creëren nieuwe en betere banen, besparen kosten voor grote en kleine bedrijven en geven bedrijven beter toegang tot beide markten.”

Voorzitter van de commissie Internationale handel Bernd Lange (S&D, DE) zei na de stemming het volgende: ”De geschiedenis laat zien dat isolement een land niet verandert. Daarom stemt het Parlement in met deze handelsdeal met Vietnam. Hiermee versterken we de positie van de EU in Vietnam en de regio. We verzekeren ons ervan dat onze stem nu zwaarder weegt. Dit is voornamelijk belangrijk op vlakken waar we het oneens zijn, zoals de rol van vrije media en politieke vrijheid. We verbreden ook de ruimte voor het maatschappelijk middenveld. Vanaf nu is het ons werk om te zorgen dat het akkoord ook uitgevoerd wordt. Bekijk zijn bijdrage aan het debat hier.

Volgende stappen
Wanneer ook de Raad formeel instemt met het handelsakkoord en de partijen elkaar hiervan op de hoogte stellen, dan kan het akkoord in werking treden. Het investeringsbeschermingsakkoord moet eerst nog goedgekeurd worden door de nationale parlementen voordat het van kracht wordt.

Achtergrond
Vietnam is de op één na grootste handelspartner van de EU binnen de ASEAN, op Singapore na, met een goederenhandel ter waarde van €47,6 miljard per jaar en €3,6 miljard aan diensten. De EU-export naar Vietnam groeit jaarlijks met 5-7 %. Toch bedroeg het handelstekort van de EU met Vietnam in 2018 € 27 miljard.

De voornaamste importproducten voor de EU uit Vietnam zijn telecomapparatuur, kleding en voedsel. De EU exporteert vooral machines, auto’s, chemicaliën en agrarische producten naar Vietnam.

Bron: Agroberichten Buitenland/  Europees Parlement


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven