Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Huang Ruiqing, Beijing Ruixue Global Co:

"Wij willen Nederlandse oogstcijfers behalen in Chinese kassen"

In de afgelopen jaren zijn er in China steeds meer hightech kassen gerealiseerd en is het gebruik van high-end technieken op de Chinese markt steeds gebruikelijker geworden. Of het nu gaat om het planten, de kas of het management, meer telers kiezen voor automatisering en wenden zich vaak tot Nederlandse oplossingen.

Sinds 2002 heeft Beijing Ruixue Global Co., LTD. geholpen deze technologieën naar China te brengen. Hun voorzitter, Huang Ruiqing, legt uit hoe de sector het gebruik van deze technieken kan optimaliseren.

Allround aanbieders
In 2002 was Ruixue Global een van de eerste allround tuinbouwbedrijven in China. Het bedrijf slaat een brug tussen Nederlandse technologieën en de Chinese sector en biedt op maat gemaakte oplossingen voor kassen. "We willen de one-stop-shop voor tuinbouwdiensten zijn", zegt Huang.

"We richten ons op slimme kassen en kunnen klanten helpen vanaf het moment dat ze hun faciliteit ontwerpen. Op deze manier willen we onze binnenlandse en buitenlandse klanten helpen bij het creëren van de hoogst mogelijke oogst in de tuinbouwsector."

Kloof
et bereiken van deze hoogst mogelijke oogst is echter een uitdaging voor Chinese telers. "Op dit moment is de totale oppervlakte met Venlo-kassen ongeveer duizend hectare in China en er komt nog eens 200 hectare per jaar bij", zegt Huang. "Toch kan onze binnenlandse tuinbouwproductie in deze kassen nog niet het output- en productieniveau van hetzelfde type kas die in Nederland staat bereiken. Dit is een kwestie van productie-efficiëntie en we kunnen het niet helpen ons af te vragen wat de oorzaak is van deze kloof tussen China en Nederland."

Volgens Huang kunnen de redenen voor deze kloof uiteenlopen. "De industriële keten, de productieprocessen, de beschikbaarheid van getrainde mensen in de kas en op managementniveau, de marktwerking en vele andere factoren. Je kunt een Nederlands model introduceren, maar het is moeilijk om het complete systeem in korte tijd succesvol na te bootsen. Het duurt een bepaalde periode om een ontwikkelingsmodel te creëren dat geschikt is voor de moderne tuinbouw in China."

Specialisatie
Toch is hij er zeker van dat er mogelijkheden zijn om het algemene niveau van de Chinese glastuinbouwsector systematisch te verbeteren. Ten eerste, specialisatie, zowel in de productie als in de producten. "De Nederlandse sector is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de kassenbouw, de veredeling, teelt en de verwerking van de materialen", vat hij samen.

"Ook de verkoop van de producten en de marketing is een aparte activiteit. Tegenwoordig moeten de meeste Chinese tuinbouwbedrijven alle aspecten zelf afhandelen, waardoor ze veel tijd en energie besteden aan onderzoek, advies en het vergelijken van de beschikbare technieken. Dit kost mankracht en middelen, waardoor de focus niet volledig op de teelt ligt."

Daarom is hij van mening dat het verbeteren van de structuur van de tuinbouwketen, het verbeteren van het servicesysteem en het creëren van een professioneel managementteam gericht op de teelt, het niveau van het kasmanagement en het efficiëntieniveau en de productie van het bedrijf effectief kan verbeteren. "Dat is belangrijk om een klimaat voor winst te creëren."

Standaardisatie
Als tweede punt noemt Huang de noodzaak van standaardisatie. "Gestandaardiseerde processen en gestandaardiseerde producten", zegt hij. "Wat we van Nederland kunnen leren, is hoe ze product- en productienormen hebben geformuleerd en geïmplementeerd om een stabiele productkwaliteit te garanderen. We hebben momenteel te maken met instabiele productieprocessen, omdat de telers te maken hebben met verschillende medewerkers en er geen gestandaardiseerde operaties zijn. Het resultaat is een instabiele kwaliteit van de productie."

Hij legt uit: "Er zijn geen professionele normen voor landbouwproducten en prijzen en de meeste consumenten kunnen de hoge kwaliteit en lage kwaliteit van producten niet herkennen door het gebrek aan standaardisatie voor landbouwproducten, met name voor de high-end agrarische markt, vertegenwoordigd door de glastuinbouw. Het vaststellen van deze normen is belangrijk om het niveau van de sector en ook de winstgevendheid van de ondernemingen te verbeteren. De producten van hogere kwaliteit zouden hogere prijzen moeten krijgen op de markt."

Grootschalig
Chinese projecten moeten grootschaliger worden - Huang legt uit hoe dit ook van vitaal belang is om een winstgevend bedrijf te hebben. "De meeste Nederlandse bedrijven maken gebruik van intensieve, grootschalige productie. Dit betekent een hoge input en hoge output. De winstgevendheid van een Venlo-kas is gebaseerd op een bepaalde schaal en ik denk dat wanneer het areaal groter is dan 4 hectare, dit de totale investering zal verhogen, maar de benodigde kapitaalinvestering per geproduceerde eenheid zal verminderen. Je maakt optimaal gebruik van kapitaal, personeel, human resources, en dat maakt het een manier om de efficiëntie te verbeteren en de winst op investeringscycli te versnellen."

Markt
Als laatste punt wijst Huang erop dat de markt een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van de sector en dat het marktsysteem moet worden veranderd. "In Nederland telen telers hun producten op basis van de marktvraag of, in het geval van bloemen, via de bloemenveiling. In China zijn de productie en de markt niet met elkaar verbonden, wat betekent dat de verkoop van high-end producten niet vanzelfsprekend is. Het feit dat er geen volledig marktwerkingssysteem bestaat dat geschikt is voor deze producten is een uitdaging voor de markt."


Werken met partners uit de Nederlandse tuinbouw

Modernisering van China
"Deze vier moderniseringsonderwerpen komen voort uit de succesvolle ervaring van de Nederlandse tuinbouw", besluit Huang. Ruixue Global heeft nauw samengewerkt met de sector. Zij onderhouden nauwe relaties met bedrijven als Verkade Klimaat, Mardenkro, HortiXS, Horticoop, Priva, NPI, Staal & Plast en nog meer partners, en ze hebben de uitdaging gezien om hun technieken, producten en apparatuur op de Chinese markt te brengen en deze te upgraden.

"We hebben intensief geoefend en hopen de Chinese tuinbouwsector te leiden om hun innovatiedoelstellingen te bereiken", zegt hij en hij vertelt hoe het bedrijf een 4 hectare groot bedrijf met Nederlandse kas in Peking zelf bouwde om te produceren en de mogelijkheden van het Nederlandse kasontwerp, de apparatuur en het management te laten zien. Sinds de bouw is het door veel collega's, onderzoeksinstituten, overheden en bedrijven bezocht.

"We gebruiken deze faciliteit ook om de technieken op de Chinese markt te introduceren en om werknemers en managers in de sector op te leiden. En we laten ze de mogelijkheden zien van plantenveredeling. Zo proberen we ook bij te dragen aan de ontwikkeling van de sector."

Voor meer informatie:
Prof. Huang Ruiqing Ph.D
Beijing Ruixue Global Co., LTD
Telefoon:
+86 13601314311
+86 10-82896298
E-mail: ruiqinghuang@ruixueglobal.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven