"consument laat importproduct links liggen"

Sterke prijsdaling Turkse tomaten in Oekraïne

De prijs van Turkse tomaten is sterk gedaald in Oekraïne, melden analisten van het EastFruit-project. Omdat er de afgelopen weken een positieve dynamiek in dit marktsegment is waargenomen, hebben importeurs besloten het aanbod van tomaten uit Turkije te vergroten. Als gevolg daarvan is het aanbod op de binnenlandse markt aanzienlijk toegenomen, terwijl de vraag geleidelijk is afgenomen.

Verkooptempo versnellen
In deze context, en ondanks de hoge kwaliteit van de geleverde producten, zijn de Oekraïense handelaren gedwongen om de prijzen in het geïmporteerde tomatensegment te verlagen om het tempo van de verkoop te versnellen. Zo zijn Turkse tomaten momenteel te koop voor een prijs van € 1,05 - 1,12 / kg, wat gemiddeld 39% goedkoper is dan aan het einde van de vorige werkweek.

Extreem lage vraag
De belangrijkste reden voor de negatieve prijsontwikkeling in het segment van importtomaten is volgens de marktspelers de extreem lage vraag naar deze producten. Groothandelaren en winkelketens kopen tomaten in kleine hoeveelheden in, gezien de geringe belangstelling van de consument.

Tegelijkertijd is het aanbod van geïmporteerde producten vrij groot, terwijl de vraag ernaar zeer beperkt is. Als gevolg daarvan stapelen zich aanzienlijke hoeveelheden onverkochte producten op in de magazijnen.

Het is het vermelden waard dat de prijs van geïmporteerde tomaten in Oekraïne al gemiddeld 45 procent lager is dan begin februari vorig jaar. Ter vergelijking: in dezelfde periode van 2019 was de prijs van Turkse tomaten € 1,95 - 2,02 / kg.

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven