Cornell Agritech ontwikkelt 'Jaded'

Nieuw, groen rijpend tomatenras

Voor de meeste mensen zijn groene tomaten gewoon onrijp en onsmakelijk (tenzij ze gebakken zijn). Maar een nieuwe, smaakvolle en volgens de ontwikkelaars bovendien 'zeer productieve cherrytomaat' - die groen rijpt - zou de troef van tomatentelers kunnen worden.

Het nieuwe ras, dat de naam 'Jaded' heeft gekregen, is ontwikkeld door Phillip Griffiths, hoofddocent tuinbouw bij Cornell Agritech, die het ras heeft veredeld uit vier heirloom tomatenrassen. De groene cherrytomaat is nu te koop via het lokale biologische zaadbedrijf Fruition Seeds.

De groene Jaded tomaten voegen een andere kleur toe aan mixes van cherrytomaatjes. Met een zachte en tropische smaak wordt de schil van Jaded doorschijnend als een kruisbes en krijgt hij een gouden tint als hij rijp is, wat aangeeft dat hij klaar is om te plukken.

"De uitdaging [in het veredelen van een groene tomaat] zat hem in het weten wanneer ze rijp waren," zei Griffiths, "maar ook de perceptie van mensen van groen als kleur in tomaat, want als mensen aan zoetere groentensoorten denken, denken ze niet direct aan groen."

Griffiths is in 2005 begonnen met het verbeteren van de heirloom rassen. In die tijd waren de meeste groentenveredelingsprogramma's meer gericht op rassen met ziekteresistentie en hogere opbrengsten. Ondertussen begon de consument meer invloed te krijgen op de voedselmarkt door middel van koopkracht, omdat hij op zoek ging naar andere kleuren, nieuwe smaken en leukere variëteiten.

Volgens cornell.edu is de variëteit een blijvende favoriet onder de mensen die in het programma van Griffiths werken. Hoewel er nog enkele andere soorten groene tomaten op de markt zijn, voldoen ze misschien niet aan de norm van Jaded.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven