"Overkappingen passen bij duurzame teelt"

Frambozen- en bessenteler en veredelaar Geert de Weert van kwekerij de Westerbouwing uit Rossum teelt al decennialang zachtfruit onder overkappingen. "Door de overkappingen hoeven we nauwelijks nog gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Maar nieuwe gemeentelijke regelgeving voor deze teeltondersteunende voorzieningen maakt deze duurzame teelt voor toekomstige percelen onmogelijk."


Geert de Weert

De Weert, die naast zijn vijf hectare regenkap en anderhalve hectare kassenteelt, ook dertig hectare overkapte frambozenteelt heeft in Tanzania, ontwikkelt ook nieuwe rassen, zoals de Kwanzi, Kweli, Wengi en Shari en voor Tanzania de Rafigi en de Sarafina. "Mijn vader was in de jaren tachtig de eerste in de Bommelerwaard die gebruik maakte van pottenteelt voor aardbeien, de lage rupsentunnels en kassenteelt om het seizoen te verlengen. Om de bessen droog te houden, zijn we al in 1982 begonnen met het plaatsen van overkappingen. We hadden een late variëteit en die moet droog hangen, omdat de vruchten anders openbarsten."

Overkapping past bij duurzame teelt
De Weert: "De overkapping is, zeker door de klimaatwijziging, eigenlijk de redding geweest voor fruittelers. Ze beschermen tegen neerslag, waardoor je meteen ook minder schimmelvorming hebt. We kunnen daardoor af met veel minder gewasbeschermingsmiddelen. De beperkte schimmelvorming die er is, kun je met biologische middelen aanpakken. Daarnaast heb je door de kappen een veel grotere productie, én van een betere kwaliteit.

Door het beschermd opkweken, is het ook veel gemakkelijker om predatoren in te zetten. Alleen als het echt nodig is, gebruiken we nu nog gewasbeschermingsmiddelen, zoals heel incidenteel tegen de suzuki-fruitvlieg, die je ook zelf al sterk kunt verminderen met hygiënische omstandigheden. Dat incidentele gebruik vergelijk ik met het blussen van een brandje. Tegenwoordig zijn er nog nauwelijks bessen en frambozen die zonder kap worden geteeld en het gebruik ervan past ook bij de moderne, duurzame teelt. Ook voor onszelf heeft het voordelen. Zo kunnen we bijvoorbeeld wat langer wachten met plukken tot de bessen optimaal rijp zijn."

Lees verder bij Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Neerijnen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven