Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Haze vervangen door Hortiscatter geeft meer informatie over lichtverdeling"

De mate van verstrooiing van licht door diffuse coatings en glas wordt meestal met Haze aangeduid. Dat is in de markt zo gegroeid. Het begrip Hortiscatter geeft echter meer informatie over hoe het licht verdeeld is.

Het gebruik van het begrip Haze in de tuinbouw is ontstaan bij de eerste proeven met diffuus licht. Maar eigenlijk is dit begrip helemaal niet bedoeld voor glas, aldus het Mardenkro-team. "Het komt voort uit de Amerikaanse ASTM-1003 norm, die opgesteld is voor plastics en aangeeft hoe helder die plastics zijn. Voor materialen met een Haze groter dan 30% is deze norm echter niet meer bruikbaar. Met andere woorden: dan geeft het geen goed beeld van de lichtverstrooiing. Zeker niet bij glas."

Doordat er geen alternatief voorhanden was, is het begrip Haze toch ingeburgerd geraakt in de tuinbouw. Het geeft aan hoeveel procent van het invallend licht meer dan 2,5° afbuigt van de hoek waaronder het van invalt. Bij 60% Haze buigt 60% van het invallende licht meer dan 2,5° af van de hoek waaronder het invalt. Dit percentage geeft niet voldoende informatie over de lichtverdeling, maar omdat leveranciers vrijwel allemaal met dezelfde apparatuur meten – de Haze-gard – is er in de markt een gevoel ontstaan bij Haze.

Toch klonken in de loop van de tijd regelmatig kritische geluiden van tuinderszijde, met name bij diffuus glas.

Hortiscatter
Met de actualisatie van de norm NEN2675 is Haze vervangen door Hortiscatter. Inmiddels is deze geactualiseerde norm bijna twee jaar in gebruik. Desondanks blijft het begrip Haze nog hardnekkig gebruikt worden.

Net als Haze wordt Hortiscatter uitgedrukt in een percentage en ligt deze tussen de 0 en 100%. Helder glas heeft een Hortiscatter van 0%, terwijl een materiaal dat het invallende licht helemaal gelijkmatig over alle uitvalshoeken verstrooit, een Hortiscatter van 100% heeft. Zowel diffuse coatings als diffuus glas kunnen met de Hortiscatter gekarakteriseerd worden.

Diffuse coatings
De Hortiscatter van ReduFuse en ReduFuse IR hangt af van de dikte van de coating, die afhankelijk is van het aantal opgebrachte emmers per hectare. De mate van lichtverstrooiing door zowel coatings als diffuus glas uitgedrukt in Hortiscatter ligt in het algemeen lager dan de Hazewaarde. Het kan zelfs voorkomen dat een Haze van 70% samengaat met een Hortiscatter van 40%, maar meestal liggen de waarden dichter bij elkaar. Hoe hoger de Hortiscatter hoe beter de verdeling van het licht in het gewas.

Voor meer informatie:
Mardenkro
sales@redusystems.com 
www.redusystems.nl

 

Publicatiedatum: