FromBoer kan straks 'altijd koelen' in nieuwbouwkas

FromBoer heeft de afgelopen jaren de slateelt op hun huidige teeltlocatie geoptimaliseerd. Dit niet alleen om de teeltefficiëntie of productkwaliteit te verbeteren, maar ook om zich voor te bereiden op het moment dat de nieuwbouwplannen doorgang zouden vinden. Het bedrijf, tot voor kort bekend als BoerDenHoedt), gaat namelijk verkassen naar Dinteloord. In de nieuwbouw kunnen Arjan en Leonard Boer straks altijd koelen.

Met het inpassen van een teeltcel, verschillende belichtingsspectra en luchtbehandelingssystemen op de huidige teeltlocatie is er door de slatelers samen met Vyverberg sinds 2005, toen gestart werd met teelt op water, veel kennis verworven over de installaties en de eisen van de teelt. Met behulp van monitoring zijn deze inpassingen geoptimaliseerd. Zo is er gezocht naar de ideale teeltomstandigheden van de slagewassen.


Leonard Boer met Huib Herbert

Koelen en verwarmen met hetzelfde systeem
Met de teeltkennis en de gebruikservaring in de huidige kas van Arjan en Leonard Boer en de technische kennis van Vyverberg, is er een Programma van Eisen voor de nieuwbouw opgesteld. Hierin zijn niet alleen de optimale teeltomstandigheden opgenomen, maar is er ook gekeken naar de energiehuishouding binnen het gehele project, de haalbaarheid van de verschillende installaties en de logistieke routing op het bedrijf. 

"Eén van de wensen van FromBoer is om te kunnen verwarmen en koelen met eenzelfde systeem in de kas", weet Huib Herbert van Vyverberg. "Op de huidige locatie is ervaring met koelen via buitenlucht opgedaan; in de nieuwe kas is de wens om altijd te kunnen koelen. Door bij het ontwerp voor een kas met luchtbehandeling te kiezen en een warmtepomp in te passen, is dit mogelijk."

Installaties vroegtijdig op nieuwbouw afgestemd 
Op het moment dat alle bouwstenen voor dit project bekend waren, zijn hiervoor de partijen die voldeden aan het programma van eisen aangeschreven. Door deze partijen in een vroeg stadium bij het project te betrekken, worden de installaties op voorhand op elkaar afgestemd.

Vyverberg heeft met het ontwerp en de berekeningen een concreet plan gemaakt van de (technische) haalbaarheid en houdt zich nu bezig met de realisatie van de bouw van het project in Dinteloord.

Voor meer informatie:
FromBoer
www.fromboer.nl  

 Vyverberg
Huib Herbert
huib@vyverberg.eu
+31 174 610 586
+31 653 276 415

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven