De Monitor roert in de PLA-wereld

Bioplastics gecomposteerd of verbrand?

PLA is hot. PLA? Ja, PLA, de door middel van compostering afbreekbare grondstof uit bijvoorbeeld maiszetmeel waarmee bioplastics ontwikkeld worden. Maar hoe zit dat nou met dat 'afbreken'?

De Monitor, een Nederlands onderzoeks-tv-programma, roerde eens flink in de PLA-wereld vol koffiebekertjes, frietbakjes, eierdozen enzovoort. Bekijk hier de uitzending.

Ook in de glastuinbouwsector speelt de discussie en niet allen in Nederland. In Denemarken sleepte een teeltadviseur zijn concurrent voor de rechter vanwege zijn marketingslogans die niet zouden kloppen. 

De Monitor sprak voor een artikel in de aanloop naar de uitzending Lars Steen Pedersen, directeur van Ellepot. Zijn bedrijf helpt telers om efficiënter en milieuvriendelijker te telen. Met dit doel in het achterhoofd experimenteerde Ellepot ook met plantenpotten van PLA (polymelkzuur, red.). Het zou namelijk ideaal zijn als telers de potten van hun plantjes gewoon in de grond konden laten zitten. Maar helaas, ze bleken niet af te breken in de grond. Pedersen: "Ze breken alleen af in een industriële composteringsinstallatie."

Ramp voor het milieu
Tot zijn grote verbazing zag Pedersen een tijdje later zijn concurrent breeduit adverteren met potten van hetzelfde materiaal die ‘100% composteerbaar’ zouden zijn en ‘alleen lucht en water achterlaten’. Dat stak hem zo dat hij besloot naar de rechter te gaan. Pedersen: "Straks laten klanten dit gewoon in de grond zitten omdat ze niet weten dat het eigenlijk naar een industriële composteringsinstallatie moet, maar denken dat het biologisch afbreekbaar en composteerbaar is als je het in de grond zet. Dat zou toch een ramp zijn voor het milieu?"

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven