Solarenn kiest voor kartonnen trays

Sinds 2018 zet groentencoöperatie Solarenn (Saint Armel, Ille-et Vilaine) zich in voor het initiëren van de eerste testen voor ecologisch verantwoorde verpakkingen.

In 2019 heeft de coöperatie de recyclebare plastic bakjes waarin de ‘Les Responsables’-tomaten verpakt werden, vervangen door kartonnen trays. In 2020 worden alle producten van Solarenn in kartonnen trays verpakt. Het doel is om tegen 2022 voor alle Solarenn-producten uitsluitend 100% recyclebare verpakkingen (trays en folies) te gebruiken. Dit is een vorm van  betrokkenheid die in lijn is met de verwachtingen van de Fransen, die zich steeds meer zorgen maken over de milieu-impact van hun manier van consumeren en daarom de actoren in de voedingsindustrie ertoe proberen aan te zetten zich aan te passen.

De Solarenn-tomaten worden gegarandeerd – vanaf het zaadje tot op het bord – geteeld zonder synthetische gewasbeschermingsmiddelen en zijn ook HEV niveau 3 gecertificeerd. Dit certificaat bewijst dat de tomaten een grote ecologische waarde hebben. Niveau 3 is daarbij zelfs het hoogste door de staat en verschillende milieu-NGO’s erkende niveau.

Voor Solarenn is een ecologisch ontworpen verpakking van essentieel belang. “Zo’n verpakking beschermt het product tijdens het transport, zorgt ervoor dat de kwaliteit van het product zo goed mogelijk intact blijft en zorgt, in het belang van de consument, voor een betere traceerbaarheid van het product. We moeten het teveel aan verpakking tegengaan en niet de verpakking zelf.

Door de manier waarop het distributienetwerk op dit moment is ingericht, kunnen we nog niet garanderen dat een product zonder verpakking tot aan de consument op een deugdelijke wijze wordt geteeld. In plaats daarvan zou het waarschijnlijk moeilijker te traceren worden en eerder direct in contact komen met producten die nog wél met gewasbeschermingsmiddelen zijn geteeld,” legt directeur van Solarenn Isabelle Georges uit.

Het doel van Solarenn is om 100% recyclebare en duurzame verpakkingsoplossingen te ontwerpen die niet schadelijk zijn voor het milieu. Om dit voor elkaar te krijgen, moeten we de juiste materialen selecteren en nadenken over de hele levenscyclus van het product. Tegenwoordig zijn alleen bepaalde typen materialen recyclebaar en te verwerken door de verschillende sorteercentra. Biologische verpakkingen zijn bijvoorbeeld alleen afbreekbaar en vormen daardoor een technische beperking. Voor de meeste huishoudens is kiezen voor biologische verpakkingen bovendien nog niet haalbaar.   

Over Solarenn
Als vijfde acteur op de tomatenmarkt in Frankrijk en zich bevindend op de derde plaats van de Bretonse telers, brengt Solarenn (Ille-et-Vilaine) 32 telers voor meer dan 65 ha. kassen samen. Het bedrijf heeft 30 vaste werknemers en tot 50 seizoensarbeiders in de zomer (dat staat gelijk aan 45 fulltime werknemers). Alles bij elkaar vertegenwoordigen de teeltbedrijven samen ongeveer 500 mensen. In 2019 had de coöperatie een omzet van 45 miljoen euro en zette deze 26.000 ton tomaten, 40 ton gariguette-aardbeien en 100 ton mini-paprika’s af.  

Voor meer informatie:
Nathalie Jouan
Solarenn

nathalie@nathaliejouan.bzh  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven