Universiteit van Florida's Gulfcoast Onderzoeks- en Onderwijscentrum

Robot beschermt aardbeienoogst tegen schimmel met UV-licht

Aardbeientelers hebben in de nabije toekomst de mogelijkheid om een robot te gebruiken die ultraviolet licht inzet om bepaalde soorten schimmels te bestrijden. De robot is in ontwikkeling bij het Gulfcoast Research and Education Center van de Universiteit van Florida in Wimauma.

"Het zal weten waar te gaan, welke snelheid, en wat toe te passen," vertelt Rodrigo Onofre, een doctoraatsstudent die aan de robot werkt, aan FOX 13.

Hoe langzamer de robot beweegt, hoe meer UV-licht de planten krijgen. Omdat veel van de schimmels die aardbeien aantasten een weerstand hebben ontwikkeld tegen UV bij daglicht, werkt de robot 's nachts.

"In de nacht wordt dat mechanisme uitgeschakeld," zegt Dr. Natalia Peres. "Dus eigenlijk verras je de schimmels in hun slaap." Dr. Peres is de hoofdonderzoeker van het project. Ze zegt dat kwekers de robot misschien een paar keer per week hoeven te gebruiken.

Peres legt uit dat de robot geen wondermiddel is. Het bestrijdt niet elke vorm of schimmel, maar het kan zeer effectief worden ingezet tegen de vele bedreigingen die aardbeien en andere gewassen treffen. Het kan echter enkele jaren duren voordat de robot zover ontwikkeld is dat hij commercieel kan worden gebruikt.

 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven