DuurSaam Glashelder:

"Waterkwaliteit rond Erica kan nog beter"

Op 29 januari bespraken de uitvoeringspartners van het gebiedsprogramma DuurSaam Glashelder de tussenstand bij het op orde brengen van de waterkwaliteit in en rond Erica. Hoewel de gebiedsgerichte aanpak goed is opgepakt, meten de waterbeheerders nog steeds uit de tuinbouw afkomstige stoffen en normoverschrijdingen. “De sfeer was positief en er zijn concrete vervolgafspraken gemaakt”, vertelt projectleider Harrie Vreman van DuurSaam Glashelder.

Maatregelenprogramma
Sinds 2017 wordt via het maatregelenprogramma DuurSaam Glashelder gewerkt aan verbetering van de waterkwaliteit in de tuinbouwcentra rond Erica, Klazienaveen en Hoogezand-Sappemeer. Het programma is opgesteld door Glastuinbouw Nederland in samenwerking met de waterschappen Hunze en Aa’s, en Vechtstromen, de provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Emmen en Midden Groningen. DuurSaam Glashelder loopt door tot eind volgend jaar en moet glastuinbouwbedrijven in de gebieden helpen om de emissies naar oppervlaktewater, grondwater en riool te verminderen.

Er is sinds de start veel vooruitgang geboekt, constateerden de aanwezigen bij aanvang van de bijeenkomst. Vrijwel alle ondernemers uit de betrokken concentratiegebieden, volgens Vreman zo’n 25 in getal, waren present. Vreman: “Op alle productielocaties zijn de waterstromen door de telers en adviseurs van de waterschappen in kaart gebracht. In de rapporten is aangegeven welke aanpassingen nodig waren en hoe die geëffectueerd moeten worden. Dat is voor het grootste deel uitgevoerd en geëvalueerd. In de tussentijd heeft een aantal bedrijven BZG-goedgekeurde zuiveringsinstallaties in gebruik genomen.” Desondanks zien de waterschappen de waterkwaliteit in de tuinbouwgebied Erica nog onvoldoende verbeteren. 

Lees verder bij Glastuinbouw Waterproof.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven