In hun teeltkamers kunnen in Zweden het hele jaar door microgroenten worden geteeld en het doel is dat alles alleen in de buurt verkocht wordt. Anders Karlsson, salesmanager bij het bedrijf Lokalodlat (wat ‘lokaal geteeld’ betekent): “In vijf dagen is het klaar om naar de lokale winkels te gaan.”
De Zweedse voedselproductie zal tot 2030 blijven groeien volgens de nationale voedselstrategie. Als de vraag toeneemt, moet de productie ook stijgen, maar dat moet wel gebeuren op een manier dat het niet de wereldwijde duurzaamheidsdoelen in Agenda 2030 in gevaar brengt, aldus de Zweedse Landbouwraad. Lokalodlat speelt hierop in. Hun ‘grow in chamber’ is een gesloten teeltkamer waarin warmte, water en licht met behulp van software geoptimaliseerd worden, zodat er verschillende soorten microgroenten kunnen groeien.
Karlsson over de moderne kas: “Het is een heel geavanceerd IT-project. We kunnen hiervandaan zien hoe het proces in Gävle functioneert en juist dat is de bedoeling, dat we weten dat het dezelfde gewassen zijn in Gävle als in Stockholm en Göteborg.”
Het doel: binnen twee jaar op 50 locaties
Lokalodlat brengt de teeltkamers onder bij franchisenemers, zodat die bedrijven het hele jaar door in hun buurt gewassen kunnen telen en verkopen. En naast bijvoorbeeld erwten- en zonnebloemscheuten, kan er ook voer voor dieren geteeld worden in de teeltkamers.
Charlotte Åkerlind van Agro, een agribusiness-bedrijf: “Het vervangt importgroenten, want ook nu liggen er ’s winters groenten in de winkels, maar het komt wel grotendeels uit het buitenland.”
Volgens Lokalodlat begint het bedrijf nu te lopen. Karlsson: “We hebben intern het doel om binnen een jaar op 50 locaties te zitten. Wij verzorgen de technologie en de kennis en de franchisenemers moeten zelfstandig draaien en het naar de lokale winkels krijgen.”
Goede aanvulling op seizoensgebonden gewassen
Volgens de Zweedse Landbouwraad kunnen de teeltkamers een goede aanvulling zijn op de geteelde seizoensgebonden gewassen. Ze wijzen er wel op dat het belangrijk is om een levenscyclusanalyse te maken om te bekijken hoe duurzaam de teelt is.
Camilla Bender Larson, ontwikkelaar bij de Zweedse Landbouwraad: “Om teelt in een teeltkamer als duurzaam te beschouwen, moet je de productiekosten van de kamer, het energieverbruik en meer meerekenen. Een levenscyclusanalyse dus. Als dat in orde is, kunnen de kamers een goede aanvulling zijn op de geteelde seizoensgebonden gewassen zoals wortelgewassen. Die kunnen zowel worden bewaard als worden ingevroren, waardoor het extreem duurzame gewassen zijn.”
Karlsson: “Dit is de toekomst, absoluut.”
Bron: expressen.se