Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Insecten lusten wel pap van tuinbouwrestromen

Tomatenloof of komkommerloof, afval? Nee, voer voor insecten. Die lusten er wel pap van, tenminste meelwormen en zwarte soldatenvliegen. Zij kunnen reststromen uit de tuinbouw wel waarderen, zo blijkt uit onderzoek van Vives Roeselare, Inagro en NIAB. De insecten zetten de reststromen om in waardevolle eiwitten, olie en andere afgeleide producten. 

De meelworm (Tenebrio molitor) en de zwarte soldatenvlieg (Hermetia illucens) werden in het onderzoek geselecteerd op basis van hun economisch potentieel en hun capaciteit om reststromen te verwerken. 

Deze tuinbouwreststromen werden onderzocht:

  • tomatenloof
  • komkommerloof
  • preiloof
  • spruitkoolstokken
  • bloemkoolloof
  • geforceerde witloofwortelen
  • witloof (restbladeren na opkuis)

Meelwormen houden van nat en droog voer
Het voedsel voor meelwormen kan onderverdeeld worden in een droge en een natte voedingsbron. Bij Inagro leven de meelwormen in bakken met tarwezemelen. Ze leven dus in hun droge voeder. Meestal krijgen de meelwormen nog wortels omdat deze veel water bevatten.

De experimenten tonen aan dat tuinbouwresten zoals witloof, prei- of bloemkoolloof een prima alternatieve vochtbron zijn. Het is wel belangrijk de reststromen goed te hakselen. Onbewerkte reststromen zullen in de warme kweekcellen sneller uitdrogen dan dat de meelwormen ze kunnen verwerken. De overschot zou in de kweekbak blijven liggen. Om 1 kilogram meelwormen te produceren is zo'n 2 à 2,5 kg reststromen nodig (+ 1,6 kg droog voeder).


Figuur: de opbrengst van insectenkweek met tuinbouwresten als vochtbron, vergeleken met de standaard wortelschijfjes.

Insectenmest
Naast de voedertesten is ook de basis gelegd voor de verdere valorisatie van insectenmest of frass. We brachten de samenstelling in kaart en analyseerden het stikstof- en fosforgehalte van verschillende frass-stalen.

Meer hierover is te lezen in het rapport over insectenkweek bij Bioboost, het Europese project dat inzet op het benutten van reststromen.

Publicatiedatum: