Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

zaaien in januari gaat niet meer

Pakistaanse rode pepers staan op punt te verdwijnen als gevolg van klimaatverandering

De provincie Sindh, in het zuiden van Pakistan, staat bekend als de rode peper-'hoofdstad' van Azië en is goed voor 85% van de totale teelt van rode pepers in Pakistan, die 1,5% bijdraagt aan het BBP van het land. De extreme hitte heeft echter de meeste rode pepers al verwoest voor deze geoogst konden worden. 

"Helaas is de totale productie van rode pepers in 2019 gedaald en dit heeft tot gevolg gehad dat de prijzen zijn verdubbeld," zegt Mian Muhammad Saleen, voorzitter van de Red Chili Growers Association. "We hadden in 2018 een oogst van 125.000 ton rode pepers maar in 2019 bedroeg onze oogst slechts 70.000 tot 80.000 ton. Dit betekent een daling van 40%."

Saleem is van mening dat de regering nu in moet grijpen. "De regering moet actie ondernemen en rassen introduceren die beter bestand zijn tegen de hitte."

Telers zaaien hun chilipepers doorgaans in januari maar omdat het klimaat in de regio verandert, wachten ze op de meest geschikte periode om hun gewassen de zaaien. 

"De groeicycli verschuiven als gevolg van klimaatverandering," zegt Muhammad Mithal Jiskani, professor van de faculteit Plantenziekten van de universiteit van Sindh. Op basis van onderzoek concludeerde hij dat vijf gezinnen per hectare, van het in totaal 54.632 hectare tellende chilipeperareaal in het land, voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de chiliteelt.

In 2018 lagen de prijzen van chilipepers op €41,65 per ton maar vorig jaar stegen ze naar maar liefst €105,93 per ton. De hoge prijzen waren voor veel afnemers een reden om te stoppen met de import van rode pepers uit Pakistan.

 

Bron: albawaba.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven