Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Nieuwe slasoorten bieden gemak voor de consument én mogelijkheden voor telers"

Het is niet bepaald babyleaf, maar ook geen volle krop sla - het zit er precies tussenin: een slasoort die tussen 80 en 120 gram wordt geoogst. Wanneer de sla net boven het hart wordt afgesneden, worden de kroppen onmiddellijk gescheiden in een grote hoeveelheid individuele bladeren en blijft er een minimum aan afval over.

Het gaat hier over Salanova Teenleaf, het concept dat vorig jaar door veredelaar Rijk Zwaan werd gelanceerd. De slasoorten die geoogst kunnen worden als ze nog jong zijn, bieden niet alleen voordelen voor de consument, zoals blijkt uit teeltproeven in het Proefcentrum voor de Groententeelt in België. "We zien dat we in vergelijking met babyleaf een hogere oogst per vierkante meter kunnen realiseren", zegt Simon Willemen van Hortiplan. "Bovendien zorgen de Teens voor een betere houdbaarheid."

Evolutie in gemaksproducten
"Het Teenleaf-concept speelt in op de vraag van consumenten naar gemak. In de afgelopen jaren hebben we een evolutie gezien in gemaksproducten. Grote kroppen sla zijn minder populair. De Teens-producten zijn robuuster dan babyleaf, maar nog steeds gemakkelijk eetbaar voor de consument. De kleine en robuuste bladeren hebben een positieve invloed op de houdbaarheid en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, texturen en bladvormen"

Dit is wat Simon Willemen vertelt, bedrijfsontwikkelaar bij Hortiplan, die bekend staan om hun mobiele gootoplossingen in de slateelt. Rijk Zwaan vroeg het bedrijf om samen met verlichtingsspecialist Signify een proef te doen in het Proefcentrum voor de Groenteteelt in Kruishoutem (België), om de productiemogelijkheden van de Teens te verkennen. "We wilden zien of onze oogstramingen daadwerkelijk konden worden bereikt", zegt Simon. "De eerste resultaten wijzen zeker in die richting."



Ruimtebesparing met mobiele goten
In het onderzoekscentrum is een proefopstelling gemaakt op mobiele goten. Naarmate de sla groeit, worden de goten verder uit elkaar geschoven, zodat elke plant voldoende ruimte heeft voor een optimale groei. "Om zo efficiënt mogelijk te groeien, wil je de plantdichtheid zo hoog mogelijk maken zonder de plantengroei te beperken door ruimtegebrek. Het werken met verplaatsbare goten is daar een groot voordeel. Babyleaf groeit niet zo heel erg in omvang, dus zo'n installatie heeft daar beperkt voordeel, maar in de vollegrondsteelt wordt het veel gebruikt, omdat men dan zuinig kan zijn met ruimte en zo de oogst per vierkante meter kan verhogen."

Potentieel
Voor de Teens blijkt het groeien op goten ook best voordelig te zijn. "De dichtheid kan behoorlijk worden verhoogd", laat Simon zien. "Dat heeft twee oorzaken. In plaats van de sla te laten groeien tot 250-300 gram, zoals bij gewone kroppen wordt gedaan, oogsten we deze in een jonger stadium, rond de 80-100 gram. Dat betekent dat de planten bij een hogere dichtheid kunnen worden geoogst. Bovendien kunnen we met smallere goten werken omdat de kroppen kleiner blijven: 7 cm in plaats van 10 cm. Deze nieuwe goten zullen binnenkort worden getest."

Al met al is er veel potentieel, denkt Simon, en omdat de resultaten van de teeltproeven er ook goed uitzien, is hij in een goed humeur. "Het kweeksysteem is vergelijkbaar met hoe je een grotere krop kweekt en daar hebben we veel ervaring mee. Mede dankzij de LED-verlichting heeft de sla een goede textuur. Bovendien vinden we dat we met licht nog meer kunnen regelen: de rode slasoorten hebben bij de Teens een intensere kleur. En dat is ook een belangrijke kwaliteit voor het telen met de markt in het achterhoofd."


Publicatiedatum: