na ruiming geen sporen meer gevonden

ToBRFV in zes Spaanse kassen aangetroffen

Op 24 januari is officieel bevestigd dat in zes Spaanse kassen het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) is aangetroffen, namelijk in de gemeenten Vícar en El Ejido in de provincie Almería. Het nieuws werd gemeld door het dagblad Noticias de Almería op basis van een rapport waarin de nieuwsdienst inzage heeft gekregen. In twee van de zes kassen zou 'het probleem' evenwel al zijn opgelost.

Het is overigens niet de eerste melding van ToBRFV uit Spanje. Eind november vorig jaar werd al gesproken over vondsten in Almería. Een monster uit een besmette kas in Vícar is vervolgens langs alle laboratoria gegaan en de vondst werd bevestigd. Daarna bleek bij verder onderzoek dat nog eens vijf kassen besmet waren. 

Maatregelen
Om verspreiding van het virus te voorkomen, besliste het Andalusische ministerie dat alle planten in kassen nummer 1, 2, 3 en 4 te vernietigen zonder dat er ook maar enige resten van het verwijderde plantenmateriaal in de kassen te vinden mocht zijn.

Daar er geen sporen meer werden gevonden van schadelijke organismen in de kassen nummer 5 en 6 na het verwijderen en vernietigen van de planten die symptomen van besmetting vertoonden, en de planten die in de nabijheid groeiden ook vrij van virus bleven, wordt er verder niet meer overgegaan tot de vernietiging van de rest van de planten in deze twee kassen.

De vernietiging van planten vindt plaats op een manier dat er geen enkel risico meer is op verdere besmetting. Het hele proces gebeurt onder toezicht van Provinciale Dienst van Landbouw, Veeteelt, Visserij en Duurzame Ontwikkeling van Almería. De volgende teelt in de desbetreffende kassen mag niet behoren tot de Solanaceae-familie, waartoe tomaat behoort. 

Vooraleer er weer een gewas van de Solanaceae-familie wordt geteeld, moet er overgegaan worden tot bodemsterilisatie door solarisatie en moet de kas minimaal 30 dagen worden afgesloten om de temperatuur binnenin de kas te verhogen. Als er met substraat gewerkt wordt, moeten die substraatzakken worden vervangen.

Vóór de aanplant van het volgende gewas moet de structuur van de kassen worden gedesinfecteerd met producten waarvan afdoend bewezen is dat ze werkzaam zijn tegen tobamovirussen. Ook moet al het teeltmateriaal, zoals onder ander plastic bedekkingen van de bodem, stokken, draden, dozen en pallets vervangen of gedesinfecteerd worden.

Bron: noticiasdealmeria.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven