Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorkeursrecht Gemeenten weer actief, wat te doen als glastuinbouwondernemer?

In de eerste week van januari dit jaar hebben diverse Nederlandse gemeenten een flink aantal grondeigenaren ‘verrast’ door hun percelen aan te wijzen als gronden waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 Wvg van toepassing zijn, ofwel Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg). Een ontwikkeling die dreigt glastuinbouwontwikkeling lam te leggen, zoals in reactie op de maatregel in Pijnacker-Nootdorp al werd gesteld.

Ook de makelaars van AAB baart de actie van de gemeenten zorgen. Bij de aanwijzing Wvg is de bestemming ‘woongebied’ aan de betreffende gronden toegedacht. De gemeenten willen de wet gebruiken om de komende jaren extra woningen te bouwen en zodoende een bijdrage te leveren aan de woningbouwopgave die vanuit de rijksoverheid aan de gemeenten is opgelegd.

Op slot
Het belangrijkste gevolg van Wvg is wel dat als de eigenaar van een aangewezen perceel dit wenst te verkopen, het perceel eerst aan de gemeente te koop moet worden aangeboden. "Vooralsnog zullen ondernemers bij de exploitatie van hun glastuinbouwbedrijf gelegen in de aangewezen gebieden op korte termijn weinig belemmering ondervinden," aldus AAB in een item over de maatregel.

"Maar juist wel bij plannen voor aan- of verkoop of uitbreidingsplannen op de huidige locatie. In deze gevallen zijn grondeigenaren namelijk niet meer vrij om te handelen, behoudens dan een overdracht aan bijvoorbeeld hun kinderen. Dergelijke gebieden dreigen daarmee “op slot” te gaan, waardoor verpaupering op middellange termijn op de loer ligt."

Advies
De realisatie van een woonwijk is uiteraard niet zomaar geregeld, hier gaan nog heel wat jaren van voorbereiding aan vooraf, waaronder de termijn van wijziging van het bestemmingsplan. "Het is daarom van belang dat een grondeigenaar zich goed laat adviseren om de komende jaren de juiste beslissingen te kunnen blijven nemen inzake het bedrijf en het eigendom", adviseert AAB. De makelaars van het bedrijf hebben kennis en ervaring over de materie ‘Wet voorkeursrecht gemeenten’, onder meer opgedaan bij de clusterprojecten Westland, Voorschoten-Leidschendam, Berkel en Rodenrijs, Oegstgeest en Den Haag.

Voor meer informatie:
AAB
www.aabnl.nl

Publicatiedatum: