Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duurzamere substraten voor zachtfruit

De vraag naar grondstoffen en goede substraten groeit snel. Steeds meer bedrijven schakelen over van open veld teelt naar teelt in substraten. Om aan de wereldwijde behoeften te voldoen, moet Kekkilä-BVB nieuwe grondstoffen creëren met een kleine inpact op het milieu en technische voordelen voor het gewas. Enkele voorbeelden worden besproken met Bart Verheijen; Product Manager Soft Fruits bij Kekkilä-BVB.

Volgens Bart Verheijen is het belangrijk om nieuwe grondstoffen met duurzame eigenschappen aan te bieden. De grondstof bestaande uit sphagnum genaamd BVB Accretio is een goed voorbeeld.

Sphagnum, of veenmos, (BVB Accretio), voegt zeker technische eigenschappen toe aan een substraat. De eerste tests met BVB Accretio voor de langdurige teelt van aardbeien werden uitgevoerd in 2018. Bij deze tests werd BVB Accretio toegevoegd aan de stekmengsels.

Vier verschillende mengsels werden vergeleken. Een van de mengsels bevatte 40% BVB Accretio en 60% kokos. Alle mengsels vertoonden goede bewortelings- en productiecijfers. De snelheid waarmee de beworteling plaatsvond was het beste in het mengsel met BVB Accretio. BVB Accretio voegt luchtigheid toe aan een mengsel, wat de hogere doorwortelsnelheid kan verklaren. 

Sphagnum in de natuur
Sphagnum wordt al honderden jaren voor verschillende doeleinden gebruikt. Het groeit op de bovenlaag van veenvelden. Naast de  technische eigenschappen is de belangrijkste reden om sphagnum als grondstof voor substraten te gebruiken, dat het een levend materiaal is. Hiermee wordt bedoeld dat het nog niet aan het verteren is, zoals veen. Na de oogst groeit het dan ook relatief snel terug. Zelfs op oude veenvelden kan sphagnum gezaaid worden om in de toekomst vers materiaal voor substraten te produceren.

Snelle wortelgroei door porositeit en gelijkmatige waterverdeling
Recent onderzoek toont aan dat de toevoeging BVB Accretio aan substraten de kwaliteit en de duurzaamheid van het mengsel op meerdere manieren gunstig beïnvloed. Het gebruik van BVB Accretio zorgt voor meer porositeit en gemakkelijk beschikbaar water voor de planten. Porositeit zorgt voor een betere afvoer en de beschikbaarheid van voldoende lucht voor de groei van plantwortels. Dat betekent een snellere beworteling en een kortere groeitijd.

De toevoeging van sphagnum aan een mengsel zorgt voor een snelle en gelijkmatige verdeling van water en voedingsstoffen. Gewassen die in substraten met deze grondstof groeien, hebben in het totaal ook minder water nodig. Ze hebben minder water nodig omdat BVB Accretio een groot waterhoudend vermogen heeft, wat betekent dat het meer water in het substraat opslaat.

“BVB Accretio heeft een lage pH en EC-waarden. Dit maakt het aanpasbaar met andere grondstoffen, waardoor het goed materiaal is voor duurzame mengsels voor Soft Fruits”, zegt Bart.

Green product line: duurzame mengsels voor zacht fruit
BVB biedt standaardproducten binnen de Premium-lijn, de Excellent-lijn en de Green-productlijn. De standaardproducten kunnen aangeboden worden als op maat gemaakte oplossing voor uw bedrijf door ze aan te passen aan uw specifieke eisen.

Voor meer informatie:
BVB Substrates
www.bvb-substrates.nl 
info@bvb-substrates.nl  

Publicatiedatum: