Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Light4Food heeft alles goed op een rijtje met een gemechaniseerd teeltsysteem

Tholen – Iedere teler heeft zo zijn eigen wensenlijstje als het op techniek aankomt, maar naar mechanisatie heeft vrijwel iedereen wel oren. Minder handen in de kas, dat is aantrekkelijk uit arbeids- en hygiëneoogpunt. Sinds 2018 heeft Light4Food een eigen machinedivisie, waardoor het bedrijf tegenwoordig volledig gemechaniseerde machinelijnen voor sla, kruiden en cress telers wereldwijd kan bouwen én plaatsen. Hierbij is het teeltsysteem met ‘floaters’ volledig gemechaniseerd.

Basilicum op floaters (links) en diverse baby leaf slasoorten op floaters (rechts)

Het volledig gemechaniseerde teeltsysteem draait inmiddels bij diverse telers in binnen – en buitenland. De grootste uitdaging was het goed op elkaar laten overlopen van de verschillende machineonderdelen. En daarbij moet ook de capaciteit goed zijn. “Je wilt geen files of gaten in de stroom met floaters hebben”, vertelt Niels Jacobs.

“Het beste is als alles achter elkaar doorloopt. Op dit moment gaat dat uitstekend met een snelheid tot 600 floaters per uur.” Het stroomlijnen van het proces was ook de hoofdreden om zelf de complete lijn te bouwen. “Het gebruiken van machines van verschillende leveranciers in een werkproces zorgt voor opstoppingen. Daarom dragen wij zorg voor de machines van zaaien tot oogst en het wassen van de floaters voor hergebruik.”


Zaai- en oogstlijn

28 meter
De projecten die momenteel al draaien gaan tot vier hectare. “Dat is ook de maximale grootte waarmee een teler het met één machinelijn af kan. Voor de teelt op water is vier hectare ook al behoorlijk”, vertelt René van Haeff. “Ga je groter, dan zijn er twee machines nodig. Dat is beter dan één machine nog veel harder laten draaien. Dat is ook niet goed voor de bedrijfszekerheid en bovendien heb je vaak te maken met omsteltijd bij wisseling van gewassen. Met twee machines vang je dat dan makkelijker op.”

De langste lijn die Light4Food momenteel heeft gebouwd en inmiddels heeft geplaatst is 28 meter lang. Die lengte is overigens niet de uitdaging, merkt René op. “De vijvers zijn vaak veel langer, zo’n 100 tot 150 meter.”


Oogstlijn voor babyleaf en werkplekken voor kropsla

Amerikaanse maatstaven
De floaters die op die vijvers geplaatst worden zijn 40 bij 120 centimeter groot. Verschillende gewassen kunnen erop groeien, waarbij Ligth4Food Babyleaf en Teenleaf producten zoals diverse slasoorten, kruiden en kressen als een productgroep ziet. Maar ook kropachtige gewassen zoals sla en paksoi kunnen op dit systeem geteeld “Het systeem is daarbij hetzelfde, met her en der kleine aanpassingen. Dat gaat makkelijk, omdat alles modulair is opgebouwd”, vertelt Niels.


Erwten shoots worden geoogst    

Er draaien al lijnen in Nederland en Duitsland, maar ook in de Verenigde Staten. Dit land is gefocust op voedselveiligheid en daar speelt Light4Food op in. “Wij houden daar rekening mee bij de bouw. De machines moeten dagelijks schoongemaakt en ontsmet kunnen worden en daar ook goed tegenkunnen. De machines die wij leveren, zijn dus naar Amerikaanse maatstaven ontwikkeld zou je kunnen zeggen.”

Transport kanaal van de vijvers naar de machines

Mobiel systeem
Maar, zo zouden kleinere telers met niet-Amerikaanse budgetten zich kunnen afvragen, maakt ik ook kans op zo’n systeem? “Ja”, verzekert René hen. “Wij hebben ook een mobiel systeem ontwikkeld, een vrij simpel oogstmachinetje eigenlijk. Specifiek gemaakt voor die kleinere telers die willen beginnen met een paar honderd vierkante meter tot maximaal een halve hectare. Voor hen is arbeid bij de oogst de grootste arbeidskostenpost.”

Een mobiel oogstsysteem

Complete projecten
Light4Food leverde al LED-belichtingssystemen en waterbehandeling voor de teelt op water, welke recentelijk nog werd uitgebreid door een partnerschap met Moleaer aan te gaan. “Deze expertise gecombineerd met de machinedivisie maakt dat Light4Food de technische kant van het teeltsysteem compleet kan engineeren en beleveren”, vertelt René.


Een van de faciliteiten in de Indoor GrowHow Facilities

Advies voor het gebruik van het systeem en omtrent het telen van gewassen wordt door Light4Food’s Plant Specialisten gegeven. Daarnaast verrichten de Plant Specialisten onderzoek in de Light4Food Indoor GrowHow Facilities zodat oplossingen voor praktijkproblemen en nieuwe bevindingen direct met de teler gedeeld kunnen worden. “Op die manier maken we de teelt van gewassen wereldwijd mogelijk.”

Voor meer informatie:
Light4Food
info@light4food.com
www.light4food.com