Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

SwissPlant GmbH verwarmd met houtsnippers uit de nabije omgeving

Houtsnippers uit de regio voor jonge planten

Afnemers van Zwitserse groenten willen dat kassen in de toekomst niet meer met fossiele brandstoffen verwarmd worden. SwissPlant Gmbh, kweker van jonge planten, verwarmt sinds deze winter met hout uit de regio.

Retailer Migros maakte begin van het jaar bekend dat zij vanaf 2025 alleen nog Zwitserse groenten uit fossielvrij verwarmde kassen zal verkopen. SwissPlant in Müntschemier verwarmt haar kassen sinds deze herfst grotendeels CO2-neutraal met houtsnippers.

Bedrijfseigenaren Martin Löffel en zijn zoon Sandro begonnen twee jaar geleden met switch van fossiele brandstof naar houtsnippers. "Om ecologische redenen kozen we voor de CO2-neutrale houtsnippers, legt Martin Löffel uit. Vergeleken bij fossiele verwarming zijn de startinvesteringen circa vier keer zo hoog. Maar met de jaren zullen de kosten vergeleken bij fossiel weer gecompenseerd worden, is de verwachting van de telers. 

Bij een gelijkblijvende warmteprestatie rekent Sandro Löffel op een jaarlijkse besparing van circa 190.000 liter stookolie, respectievelijk 123 ton CO2. Circa 85 procent van de warmtebehoefte van het 3,2 hectare grote verwarmde kasoppervlak wordt voortaan in Müntschemier door houtsnippers geproduceerd. "Alle energie met houtsnippers produceren zou niet rendabel geweest zijn", verklaart Martin Löffel. De twee fossiele verwarmingsbronnen, die tot nu toe gebruikt werden, blijven daarom aanvullend staan.

Warmte wordt tussentijds opgeslagen
Niet alle houtsnipperwarmte wordt in een keer gebruikt. Daarom was de bouw van een nieuw gebouw nodig, met een extra opslagmogelijkheid voor 300 m3 houtsnippers en twee keer een warmteopslag van meer dan 11 meter hoog en met een inhoud van 100.000 liter. Hierin wordt de houtwarmte tussentijds opgeslagen. In totaal kostte de installatie inclusief de nieuwbouw circa 1,5 miljoen Zwitserse frank (circa 1,4 miljoen euro).

Meerjarig leveringscontract
De houtsnippers komen uit de regio, dat is contractueel geregeld. Daarvoor werd een meerjarig leveringscontract afgesloten met een bedrijf dat gespecialiseerd is in de handel met houtsnippers. Zij garanderen de verzorging met houtsnippers.

Tijdens de drukste periode in de voorjaarsmaanden heeft men dagelijks 40 m3 houtsnippers nodig. Afgerekend wordt echter alleen de daadwerkelijk geleverde warmte, zegt Sandro Löffel want afhankelijk van het soort hout is de warmteprestatie zeer verschillend. De prijzen zijn vastgelegd voor vijf jaar. 

Met de milieuvriendelijke verwarming vervult het bedrijf de reeds door afnemers gestelde eisen die in de toekomst alleen nog maar strenger zullen worden. "Migros-leveranciers weten nu dat onze jonge planten reeds CO2-neutraal geproduceerd zijn", aldus Martin Löffel.

Bron: BauernZeitung

Voor meer informatie:
Swiss Plant AG / AgriPlant AG
Spitzallmendweg 11c
CH-3225 Müntschemier
+41 32 313 52 10
info@swissplant.ch 
info@agriplant.ch 
www.swissplant.ch  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven