Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teeltupdate tomaat januari 2020:

"Kijk uit voor 'Nesi' en wittevlieg, Tuta Absoluta houdt zich rustig"

De belichte teelt is alweer even bezig en de eerste oogst voor de onbelichte teelt komt er ook weer aan. Het doel was dit jaar om te zorgen dat Nesi, Nesidiocoris tenuis, geen kans kreeg om te overleven in de kas, schrijft Biobest in een teeltupdate tomaat. 

Tijdens de vele workshops die Biobest heeft georganiseerd voor tomatentelers kwam er een strategie naar voren waar zowel de telers als de adviseurs van Biobest achter stonden. Zowel de belichte als onbelichte telers hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat Nesi geëlimineerd kon worden.

Afdoden
Bij de meeste bedrijven lijkt deze strategie vooralsnog zijn vruchten af te werpen. Bij een enkele kweker is de schadelijke wants reeds gevonden, hier is de keuze gemaakt om de ‘Nesi’ gelijk af te doden. Met deze maatregelen hoopt Biobest de druk van dit plaaginsect te verlagen, zodat dit een minder probleem wordt ten opzichte van bijvoorbeeld 2018.

Tuta
De Tuta absoluta houdt zich rustig. Bij enkele kwekers worden een paar gangetjes gevonden. De kwekers zijn zeer alert en verwijderen deze gangen direct, zodat de larven in het blad zich niet kunnen ontwikkelen tot volwassen insecten. Het is wel gebleken dat het steeds lastiger is om deze plaag met chemische middelen te bestrijden.

Kwekers stoppen liever hun tijd in het wegknijpen van de gangen. In combinatie met Isonet-T & Deflin WG kan deze plaag op dit moment goed beheerst blijven. Men moet wel alert blijven en op tijd de Isonet-T vervangen, zodat er constant genoeg feromoon in de kas aanwezig is om voor verwarring bij de mannelijke motten te zorgen.

Wittevlieg
Wittevlieg mag niet vergeten worden. Afgelopen maand heeft de biologische schimmels PreFeRal een etiketuitbreiding gekregen. Het product mag nu 25x per 12 maanden toegepast worden in de teelt van tomaat. Het advies vanuit Biobest is om bij elke bespuiting tegen wittevlieg dit schimmelpreparaat mee te nemen.

In het veld is een verhoogde werking op vooral de wittevlieglarven te zien bij het spuiten van PreFeRal. Daarnaast is het kijkend naar resistentieontwikkeling belangrijk om dit middel mee te spuiten. Het plaaginsect kan namelijk geen resistentie opbouwen tegen deze biologische insecticide.

Tegen wittevlieg is bij de belichte kwekers reeds de Macrolophus pygmeaus ingezet, ook enkele onbelichte kwekers beginnen met inzet van dit insect. Deze nuttige wants eet naast wittevlieg ook spint, Turkse mot eieren en eieren van Tuta absoluta. I.c.m. met sluipwespen (Encarsia formosa en Eretmocerus eremicus) wordt de wittevlieg in het gareel gehouden.

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com

Publicatiedatum: