Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sweeper paprikaoogstrobot 'veelbelovend' maar het kan (en mag) nog sneller

De ontwikkeling van de paprikaplukrobot is de afgelopen jaren nauwgezet gevolgd door telers en robotontwikkelaars die zelf ook met een robot bezig zijn. In de zomer van 2018 was de eerste live-demonstratie en nu is ook het uiteindelijke wetenschappelijke rapport gepubliceerd. 

Pluktijd inkorten
Daarin valt onder meer te lezen dat over een testperiode van vier weken de gemiddelde oogsttijd van de robot 24 seconden was. De meeste tijd ging zitten in het naar de vrucht toe bewegen, bijna 50%. 

De onderzoekers merken op dat die 'pluktijd' flink ingekort kan worden tot 15 seconden door de robot sneller te laten draaien én door de kas en het gewas zo te optimaliseren o.a. d.m.v. veredeling van andere rassen, dat vruchten beter geclusterd en minder achter blad verstopt zitten. 

Unieke actiebeelden bij de live-demonstratie in de zomer van 2018

Optimale condities
In optimale oogstcondities behaalde de robot een oogstpercentage van 61%, terwijl onder praktijkcondities 18% van de te plukken vruchten door de robot werd geoogst. 

Ondanks dat er nog een wereld te winnen valt, concluderen de onderzoekers dat "er nog niet eerder een paprikaplukrobot is geweest die deze resultaten kan overleggen uit praktijktesten in een commerciële productkas."

Paprikateler André Kaashoek naast de Sweeper die in de zomer van 2018 in zijn bedrijf live werd getest.

Sardinero
De hypothese dat het ras Sardinero beter geschikt zou zijn voor oogst door middel van een robot in vergelijking met het ras Gialte kon niet worden bevestigd. Het bleek dat de langere en meer verticale stelen van de Sardinero leidden tot een minder stabiel contactpunt voor het mes, zodat het mes soms van de steel af gleed en niet kon snijden.

Verder zorgden de langere stelen ervoor dat er meer onzekerheid was over het exacte snijpunt, omdat het ontwikkelde systeem alleen de vrucht lokaliseert en niet het snijpunt zelf.

Dit komt ook terug bij de waargenomen hogere positioneringsfouten bij Sardinero. De hypothese dat een langere steel het risico op snijwonden in het fruit zou verminderen, kon ook niet worden bevestigd. Omdat het fruit meteen in de opvangende vingers terecht komt als de steel is doorgesneden, komt er over het algemeen geen fruitschade voor, zelfs als de robot doorgaat met een meer naar beneden gerichte snijbeweging. Dit benadrukt volgens de onderzoekers de behoefte aan tests in een echte omgeving.

Bekijk hier het hele rapport.