om optimale productie te berekenen

Franse start-up lanceert belichtingsmanagementplatform

"Produce more, but better!" Dat is de slogan van de provinciale start-up Vegetal Grow Development (VGD). Het jonge bedrijf werd in 2018 opgericht na drie jaar onderzoek en ontwikkeling en heeft het eerste belichtingsmanagementplatform gelanceerd dat blootstelling aan de zon analyseert, evenals omstandigheden om de productie van fruit, groenten, bloemen, kruiden en andere planten te optimaliseren.


Tijdens Sival toonde VGD hun platform waarmee telers hun doelen kunnen bepalen en behalen door sensoren in de kas te installeren die berekenen hoe de belichting moet worden aangepast.

Opgericht in 2018
Na een lange periode van onderzoek en ontwikkeling werd VGD in 2018 opgericht door drie jonge ondernemers: Sébastien Deprade, Guillaume Marie en Nicolas Chauvin. Daarna is het snel gegaan: het zelf gefinancierde, inmiddels winstgevende bedrijf heeft nu al 10 mensen in dienst en is al verschillende samenwerkingen aangegaan met toonaangevende onderzoeks-, laboratorium- en sectorbedrijven, kleine en grote telers, tuinbouwcoöperaties, lokale overheden en de vertical farmingsector.

“In de komende maanden zullen onze verkopen voor het eerst boven de €1 miljoen uitkomen. En alhoewel de internationale implementatie nog in de consolidatiefase is, zijn we een investeringsronde van meer dan €2 miljoen begonnen, zodat telers van over de hele wereld kunnen profiteren van onze innovaties,” aldus het trotse team.

“Nu consumenten zich steeds bewuster worden van de catastrofale voetafdruk van de groenten die we eten en het verlies van smaak in geïmporteerde producten is de markt zich aan het herstructureren om voedsel dichter bij de consument te telen in omgevingen die niet langer gewasbeschermingsmiddelen vereisen, wat overeenkomt met de principes van duurzame ontwikkeling.”.

Niet alleen voor telers
Daarom hebben ze het slimme belichtingsplatform Vegetal Grow Development ontwikkeld. “Het verbetert de plantgroei op natuurlijke wijze (tot 300%) en de gewasreproductie, behoudt en verbetert de uiterlijke eigenschappen van groenten (bijv. smaak en geur) en maakt besparingen op energiekosten mogelijk van 30 tot 60% door het gebruik van led-technologie en, misschien nog belangrijker, kunstmatige intelligentie.”

Concreet betekent dit dat deze in de Provence gemaakte oplossing (alhoewel de Provence geen deel van Frankrijk is waar de vraag naar het product het grootst is, maken een aantal lokale telers toch tot grote tevredenheid gebruik van de VGD-technologie) een platform is dat software, krachtige sensoren en led-verlichting gebruikt en binnen een paar dagen bij een bedrijf, commerciële kas kan worden geïmplementeerd. De eerste versies van de service zijn eind 2018 geleverd en de resultaten waren al duidelijk bij verschillende hectares gewassen.

“Deze innovatie is niet alleen voor telers,” vervolgt het team. “Zaadveredelaars, onderzoeks- en ontwikkelingscentra, farmaceutische laboratoria, lokale overheden en prestigieuze technische instituten staan ook vooraan in de rij.”

“Om de problemen gerelateerd aan klantverwachtingen aan te pakken en beter te zorgen voor toekomstige generaties, die zich steeds bewuster worden van wat zich op hun bord bevindt, wilden we ons richten op twee fases in de voedselproductie: het verminderen van het energieverbruik en vooral het verbeteren van de smaak van lokaal geteelde producten. VGD’s innovatie analyseert het lichtspectrum om het juiste lichtbereik te bereiken. Planten ontvangen het juiste licht op het juiste moment dankzij de verbeterde sensoren en de kunstmatige intelligentie van ons platform,” legt Sébastien Deprade, directeur van VGD uit.

“Dankzij een duurzame en nauwe samenwerking met toonaangevende onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijven en grote zaadveredelaars hebben we specifieke matrixen kunnen opnemen in ons platform, die zijn gebaseerd op gewasprofielen (soorten en variëteiten) en, het allerbelangrijkst, de groeifases van planten (bloei, ontkieming etc.) Het mooie van onze oplossing is dat we per groeifase alleen het benodigde licht bieden,” merkt Nicolas Chauvin op, R&D directeur plantfysiologie.

Over Vegetal Grow Development
Zodra het platform op de markt verscheen werd het met een prijs bekroond tijdens SIVAL 2018. Als lid van de competitieve clusters Terralia en Vegepolys waren toonaangevende experts en partners snel geïnteresseerd om het concept verder te ontwikkelen. De eerste klanten en ondersteunende partijen bevestigden het belang van het concept en waardeerden de fysiologische en productiviteitsvoordelen.

Voor meer informatie:
VGD Led
Email: contact@vgd-led.com 
Tel: +33(0)4.86..65.83.38
Website: www.vgd-led.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven