Vorig jaar meer dan €78 miljoen

De export van Turkse tomaten naar Rusland neemt toe

In 2019 is de Turkse export van tomaten naar Rusland met 186% gestegen ten opzichte van 2018. De export bereikte een waarde van in totaal €78 miljoen.

Volgens de Southeastern Anatolia Exporters' Association (GAİB) bedroeg de totale export van tomaten van het land ongeveer €276 miljoen in 2019, terwijl de export naar 56 landen over de hele wereld in 2018 een bedrag van bijna €265 miljoen bedroeg.

Rusland stond op de eerste plaats van landen waarnaar Turkse exporteurs tomaten exporteerden, met een totaal van ruim €78 miljoen aan inkomsten, een stijging van €27,7 miljoen in 2018. Roemenië en Oekraïne volgden met exportvolumes ter waarde van respectievelijk €33 miljoen en €27,2 miljoen.

De voorzitter van de Greenhouse Investors and Producers Association (SERA-BİR) en GAP Greenhouse Gardeners Association, Müslüm Yanmaz, heeft verklaard dat er in 2019 sprake was van een daling van de oogst als gevolg van seizoensgebonden omstandigheden, die geen negatieve invloed hadden op de export. Yanmaz zei dat de exporteurs ernaar streefden om de export van tomaten op het niveau van vóór een diplomatieke ruzie tussen Ankara en Moskou te brengen, nadat Turkije een Russisch vliegtuig had neergehaald dat het Turkse luchtruim in maart 2015 had geschonden.

In januari 2016 verbood Rusland de invoer van Turkse groenten en fruit, waaronder tomaten, sinaasappelen, appelen, abrikozen, kool, broccoli, mandarijnen, peren, perziken, komkommers, pruimen, aardbeien en uien.

Bron: dailysabah.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven