Amerikaanse vertical farm gevuld met Nederlandse apparatuur

Kweken in de hoogte

Op de route van San Francisco naar Silicon Valley vind je het bedrijf Plenty. Een bedrijf dat minstens zo hightech is als de iets zuidelijker gevestigde bedrijvigheid. Plenty houdt zich bezig met Urban Farming met gebruik van de modernste technologie. Het bedrijf ontwikkelde zelf de systemen voor hun enorme indoorfarm met een uiterst hoge automatiseringsgraad. En het Nederlandse Codema draagt daar een belangrijke steen aan bij.

“Het logistieke deel in kassen is eigenlijk altijd custom made”, legt Peter Visser uit. Hij is als projectmanager betrokken bij de uitvoering. “Iedere teler heeft andere eisen, zelf als de plant exact hetzelfde is. Plenty in San Francisco ontwikkeld systemen waarin stekjes worden geteeld die bij telers worden opgekweekt tot plantjes. Niet in een kas, maar in een soort kweekflat zou je kunnen zeggen.”

Vertical farming dus eigenlijk: het kweken van voedsel in gestapelde kweeklagen, in een volledig gecontroleerde omgeving. Licht, energie en water worden aangestuurd om zo efficiënt en duurzaam mogelijk te kweken, zonder invloeden van buitenaf. Hierdoor kan op iedere mogelijke locatie indoor gekweekt worden, zoals bijvoorbeeld in een fabriekshal of in een kantoorpand.

Uitdaging
“Met warmte en CO2 kunnen we de groeicyclus van planten beïnvloeden. Een kwekerij werkt daarom meestal met verschillende afdelingen en temperaturen voor verschillende fases in de productiefase. Belangrijke ontwikkelingen hierin zijn lampen waarbij we het lichtspectrum kunnen aanpassen en software waarmee we kunnen aansturen.”

De doorstroom van producten is op dit moment de grootste uitdaging in vertical farms. En de besturing van die logistiek, daar mocht VSE een steentje aan bijdragen. “Met VSE hebben we geen klant-leveranciersrelatie, maar we doen projecten hand in hand. Patrick Kok van VSE heeft voor ons bijvoorbeeld een project gedaan voor medicinale cannabiskweek in Canada. 15 hectare in één laag, want ruimte was in dat geval geen issue. Daar werd Allen Bradley gebruikt en er moet worden voldaan aan UL-normeringen. Er komen altijd nog flink wat aanvullende eisen bij kijken en VSE heeft al die kennis in huis. Dat project heeft in totaal 1,5 jaar doorlooptijd gehad. Maar vaker zien we in Canada, Amerika en nu ook in Nieuw-Zeeland de vraag naar urban farming ontstaan.”

Stapelen
In de logistiek van urban farming zijn er dus nogal wat uitdagingen. Een stekje wordt in een volledige geconditioneerde omgeving opgekweekt op een plaat. Bij de juiste grootte, die veelal volledig automatisch wordt bewaakt, plaatst een potrobot de plaat met de stekjes op een transportband en zet ze over naar een tweede station. De stations zijn opgedeeld in sectoren met daarin kraanvakken waarbinnen de juiste voedingsstoffen worden toegediend. De doseerunits bevinden zich apart van de watertechnische ruimte en worden aangestuurd vanuit het ketelhuis.

Bij urban farming is belichting ook een belangrijk onderdeel. “We gebruiken energiezuinige ledverlichting en wat de juiste belichting is, dat is per product en groeifase ook weer heel specifiek. Op de site van Plenty zien we in een video dat de kleur van het licht bijvoorbeeld zelfs al van invloed is op de knapperigheid van de groente."

Communiceren
Soms koopt een klant ook de apparatuur van Codema, zoals stapelaars of flatrobots. Maar waar alles ook vandaan komt, aan het eind moet alles met elkaar communiceren. “Aan het eind van een project komt Patrick Kok ter plaatse de inbedrijfstelling verzorgen. Hij regelt dat alles met elkaar praat, de software, de schakelkasten en het mechanisch systeem.” Peter is vol lof over Patrick: “Hij communiceert heel helder en er is een goede samenwerking met de klant, die daar heel erg blij mee is.”

“We zijn nu bezig met een project met wel 16.000 kweektafels. Alles wordt ter plekke in elkaar gelast, waarbij we zorgen voor supervisie op het laswerk. We maken hier een paar mallen, die gaan naar de locatie en de rest wordt conform de mal daar gelast. De technologie en ideeën die Plenty inbrengt zijn innovatief en van zeer hoog niveau. Tja, Silicon Valley zit om de hoek en er wordt bijvoorbeeld samengewerkt met Tesla. Maar dat levert nog een bijkomende uitdaging op. Want deze specifieke locatie betekent ook nog eens dat er aardbevingsbestendig gebouwd moet worden. Dus zelfs als een systeem relatief simpel is, worden er zulke hoge eisen gesteld dat het veel werk is om aan al die eisen te voldoen.”

Lof
Over de samenwerking met VSE niets dan lof. “Als je elkaar kent, heb je aan een half woord genoeg. En zoals ik al zei, we werken echt samen aan een project, zeker als het nieuw is. Voor dit project is er iemand van VSE een week lang naar Amerika geweest om alle eisen van de klant goed in kaart te brengen. Daar hebben we heel veel van geleerd. In plaats van onze bestaande oplossingen te vertalen naar Allen Bradley-componenten hebben we alles volledig nieuw ontworpen. En - wel met de nodige inspanning - zelfs binnen de gewenste termijn.

Bron: VSE

Voor meer informatie:
VSE B.V.
0182-387166
info@vse.nl
www.vse.nl 

Voor meer informatie:
Codema Systems Group
www.codema.nl
info@codemasystemsgroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven