Terugwinning nutriënten uit restwater op termijn ook noodzaak in Nederland

Verhoeve Milieu & Water (VMW) uit Dordrecht beproefde in België een techniek waarmee telers nutriënten (stikstof en fosfaat) uit restwater kunnen terugwinnen om het geschikt te maken voor volledig hergebruik in plaats van het nu gangbare afvoeren.

Terugwinning van nutriënten uit restwater wordt in Nederland vanaf 1 januari 2027 interessant. “Als we nog een kleine efficiencyslag kunnen maken, zie ik ook in economisch opzicht voldoende perspectief”, stelt directeur Art Lobs.

Het demonstratieproject Zuivering en Nutriënten Recuperatie (ZuNuRec) ging in 2018 van start onder de vlag van het programma Vlaanderen Circulair en liep door tot eind vorig jaar. De projectpartners waren Belgische Planten Kwekerij uit Duffel (levering restwater), VMW (zuiveringstechnieken) en het Proefstation voor de Groenteteelt te Sint-Katelijne-Waver (onderzoek & analyse).

Dure aangelegenheid
De regelgeving in België maakt het voor glastuinbouwbedrijven nu al wenselijk om technologie te ontwikkelen waarmee nutriënten zijn terug te winnen. Zij mogen hun restwater nu al niet lozen. Wanneer het door te hoge concentraties stikstof en/of fosfaat in bepaalde perioden ook niet  op landbouwpercelen mag worden uitgereden, of over een groot areaal moet worden verdeeld, wordt de afvoer van restwater een dure aangelegenheid.

In Nederland ligt het accent bij restwaterzuivering nog volledig op de afbraak van gewasbeschermings­middelen. De sector en de overheid hebben echter afgesproken dat vanaf 1 januari 2027 ook voor meststoffen in looswater een nagenoege nulemissie het uitgangspunt is. Dat maakt ZuNuRec ook voor Nederlandse telers interessant.

Meer hierover is te lezen bij Glastuinbouw Waterproof


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven