Jiffy verduurzaamt:

Biologisch afbreekbaar PLA-netting in growblocks en pellets

Jiffy werkt eraan om het gebruik van kunststoffen in haar groeimedia te verminderen. Het beperken van het gebruik van eenmalig plastic is echter een grote uitdaging in productieprocessen wereldwijd. Plastic verpakkingen en resten daarvan horen niet thuis in de natuur en moeten ook in teeltprocessen, waar mogelijk, vermeden worden. 

Een eerste stap is de omschakeling van PE- en PP- plastics naar PLA voor de netting van Jiffy Growblocks and Jiffy Pellets. De netting waar Jiffy voor kiest is een lichtgewicht fijn vezelweb gemaakt van polylactic acid (PLA). Dit materiaal is ontworpen voor tuinbouwprocessen en gemaakt van materiaal op basis van maïszetmeel. 


Basilicum in Jiffy pellet mer 12gr PLA-netting

Het PLA-net is biologisch afbreekbaar en composteerbaar onder gecontroleerde omstandigheden (industriële processen). Het materiaal is gecertificeerd volgens de Europese norm EN13432.

Productkenmerken

  • Van hernieuwbare grondstof naar composteerbaar afval
    Het gewas maakt een start in een natuurlijk groeimedium, gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Na de oogst zijn zowel (rest) plantmateriaal als de growblock composteerbaar onder gecontroleerde omstandigheden.
  • Geen lijm- of polyestercomponenten
    Het netmateriaal van de Jiffy Growblocks en Jiffy Pellets bevat geen polyester en geen lijmcomponenten.
  • Tijdwinst in afvalbeheer
    Jiffy Growblocks met PLA-net worden veel gebruikt in gesloten teelten (kassen). Omdat plant en growblock volledig composteerbaar zijn in een industrieel composteringsproces, is het na de teeltcyclus, niet langer nodig om growblock en plant te scheiden voor het afvalverwerkingsproces. Dit geeft direct tijdwinst voor de kweker.


Tagetes Patula op Jiffy Growblock PLA Netting

Duurzame prestatie
Door de overstap van PE- en PP-plastics naar PLA brengt Jiffy plus minus 100.000 kg minder eenmalige plastics in omloop. Jiffy heeft de ambitie om klanten op meer manieren te helpen om hun producten op een duurzame manier of in een duurzame basis te laten groeien.

Timing en uitrol PLA-netting
In de afgelopen 4 jaar zijn diverse testen uitgevoerd om het beste materiaal voor de gewassen, de wortels en onze productiefaciliteiten te selecteren. Midden 2019 is Jiffy gestart met het vervangen van de ‘oude netfolies’ door PLA. Al op 1 januari 2020 werd 90% van al de Growblocks en 25% van de Pellets geproduceerd met PLA-net. In de komende periode focussen ze op het vervangen van de folies in de pellet productie. De ambitie is om op 31 december 2021 volledig omgeschakeld te zijn.

 
Jiffy levert en ontwikkelt oplossingen voor én met kwekers en telers. Dankzij het assortiment van potten, pellets, plantpluggen, substraten en cocos-producten hebben zij oplossingen voor het gewas, het proces en de bedrijfsgrootte.

Voor meer informatie:
Jiffy Products International BV
www.jiffygroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven