Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Miguel López, Costa de Níjar: "We hebben 50% van onze aubergines verloren"

Hagelschade aan 1.000 hectare kassen in Almería

"In september een overstroming en nu deze hagelstorm. Het is echt geen makkelijk seizoen. Het weer is ons helemaal niet gunstig gezind", zegt Miguel López, manager van het Spaanse teelt- en afzetbedrijf Costa de Níjar.

De telers van dit bedrijf die aan de overstromingen van september zijn ontsnapt, zijn nu wel getroffen door de storm Gloria, die vooral met intense hagelbuien de streek van Níjar heeft geteisterd. Sommige telers zien tot 75% van de oogst verloren gaan. "De oogst van onze telers is niet verzekerd, maar gelukkig wel de kasinfrastructuur", legt Miguel López uit.

Schokkende video van de ineenstorting van een kas gefilmd door een teler ter plaatse 

“We zijn de helft van de bio-aubergines kwijt. Maar ook een groot deel van de snacktomaten en courgettes zijn verloren gegaan. In dit gebied wordt verder ook komkommers geteeld", zegt Miguel López.

De burgemeester van Níjar, Esperanza Pérez, geeft aan dat er nog geen concrete schatting mogelijk is van de schade, veroorzaakt door de hagel en de wolkbreuk. De eerste prognoses wijzen op ongeveer 150 bedrijven, voornamelijk kassen met grondteelt.

Gisterochtend is de Commissie Natuurrampen bij elkaar geroepen en zijn de eerste gegevens reeds geëvalueerd. Er is sprake van ongeveer 1.000 hectare getroffen kassen in Níjar, wat meer dan 30% van de schadegevallen in de gemeente vertegenwoordigt.

In de kassen staat er heel wat water. Er wordt gevreesd dat dit overtollige vocht in de komende dagen de gewassen begint aan te tasten, meer bepaald door schimmelziekten.

Carmen Crespo, de Andalusische gewestminister van Landbouw, Vee, Visserij en Duurzame Ontwikkeling, heeft gisterenmorgen het epicentrum van het door de hagelstenen getroffen gebied bezocht. Gisteren is er ook een extra gemeenteraad gehouden en zijn er twee dagen van officiële rouw afgekondigd voor de dood van een inwoner van de stad.

Publicatiedatum: