"De kwaliteit van de producten ligt boven de marktnormen"

Turkse aardbeienteler wil exporteren

Aykut Aysin is een gepensioneerd professor die samen met zijn vrouw aardbeien teelt in zijn kas. De kas is gelegen in het Turkse district Incirliova van Aydin en is 2,2 hectare groot, waarvan 1,5 hectare wordt gebruikt voor substraatteelt.

De teler oogst momenteel ongeveer 140 ton aardbeien die op de binnenlandse markt worden verkocht. Nu heeft hij de ambitie om zijn product te gaan exporteren.

Het echtpaar heeft de kas twee jaar geleden gebouwd. "De kwaliteit van de producten ligt boven de marktnormen", aldus Aykut, die uitlegt dat hij ongeveer € 1,80 - 2,25 per kg voor zijn aardbeien ontvangt.

"Voorlopig oogsten we alleen uit onze kas met teelt op substraat, omdat we nog moeten beginnen met het oogsten van de traditionele teelt."

Aykut vervolgt: "De investeringskosten voor de substraatteelt van aardbeien waren vrij hoog, maar we hebben voor dit product gekozen omdat er in Turkije een grote vraag is naar aardbeien van goede kwaliteit. Als je in Turkije aardbeien van hoge kwaliteit kunt telen, heb je gezonde winstmarges."

"Het is ook een must om automatiseringsapparatuur in je kas te hebben. In totaal hebben we tot nu toe ongeveer € 360.000 in onze kassen geïnvesteerd. Natuurlijk hebben we voor onze investeringen gebruik gemaakt van staatsbankleningen tegen lage rente. We hebben ook voornamelijk vrouwen in dienst in onze kassen en creëren zo banen voor vrouwen in de omgeving."

Bron: Haberler


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven