Van Oers United in consortium

Internet of Things in strijd tegen voedselverspilling in de keten

Waardeverlies in het transport van groenten en fruit komt voornamelijk door een slechte beheersing van de condities tijdens het transport. Alleen al in het transport van fruit gaat het om 5 tot 8% van de lading. Onder leiding van TNO en Wageningen Food & Biobased Research (WUR) gaat een consortium onderzoeken wat de Internet of Things (IoT) kan betekenen in de verslogistiek om verspilling tegen te gaan.

Wat is Internet of Things?
Een IOT-systeem bestaat uit een aantal losse onderdelen die met elkaar communiceren. Sommige meten alleen iets, sommige verzamelen gegevens, sommige sturen commando’s en sommigen doen dit allemaal. Deze onderdelen staan soms enkele centimeters uit elkaar en soms ook aan de andere kant van de wereld. De onderdelen kunnen via internet (of andere wijze) met elkaar communiceren (\maar de term Internet in IoT heeft meer betrekking op dat men een netwerk van apparaten met elkaar laat communiceren zoals op het internet computers met elkaar communiceren. https://internetofthingsnederland.nl/wat-is-iot/ 

Leden van het consortium
De samenwerkende bedrijven komen uit verschillende sectoren in de keten zoals fruitimport (Van Oers United), emballage (Europool Systems), sensoroplossingen (EMS), Clouddienstverlening (Sensortransport, Internethuis), koeltransport (Thermoking) en kennisinstituut (SmartPort).

Toepasbaarheid
"De technieken zijn voorhanden en in de sector zien we al dat er veel gebruik wordt gemaakt van sensoren," vertelt Matthijs Monstma van de WUR. "De verzamelde data wordt echter niet optimaal benut om de actuele productkwaliteit te bepalen en voorspellen. Ook is niet duidelijk welk bedrijfsmodel dan toepasbaar is. Door een gezamenlijk platform op te richten in het consortium zouden we deze kwaliteit van groenten en fruit beter kunnen waarborgen en zo verspilling tegen gaan."

Het consortium focust zich niet alleen op de verbetering van het gebruik van bestaande sensoren maar ook op de inzet van nieuwe typen betaalbare sensoren. Het onderzoek moet zorgen voor een beter inzicht in de rijping van bederfelijke producten tijdens het transport. Daarnaast kijkt het consortium ook in hoeverre de logistieke processen kunnen worden aangepast rond de rijping van versproducten zoals een prioriteitsbehandeling op de terminal, het vermijden van afrijpen in rijpingsstations of het versnellen van het transport tussen de haven naar de handel.

Het project, mede gefinancierd vanuit het onderzoeksprogramma van Topsector Logistiek (https://www.dinalog.nl/zes-consortia-aan-de-slag-binnen-accelerator-2019/ ) is onlangs van start gegaan en heeft een looptijd van 2 jaar.

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven