Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse telers rondom Heilbronn zien gelijkenissen ZYN-virus en CABY-virus

Sinds het komkommervirus CABYV enkele weken geleden voor het eerst in Duitsland wetenschappelijk werd aangetoond, bereiden Duitse in de regio Heilbronn zich voor op een verdere verspreiding van de plantenziekte.

Voor de telers uit de regio is het komkommervirus een uitdaging, maar ervaring met andere virustypes is er genoeg. Zo is al zo'n tien jaar het 'Zucchini yellow mosaic virus' (ZYNV), dat ongeveer net als CABYV voor een karakteristieke vergeling van de bladeren en daarmee voor kleinere oogsten zorgt, in de regio bekend, zo meldt men in Die Stimme.

Virus makkelijk te herkennen
Bij het bedrijf van Günter Hekler in Bad Friedrichshall, dat voor conservenproducent Hengstenberg augurken teelt, is het probleem met virussen voor het laatst drie jaar geleden opgetreden. "De getroffen planten herkent men heel goed, men kan ze effectief verwijderen", aldus de ervaren augurkenteler.

Het komkommervirus verspreid zich bij zijn bedrijf dat in de volle grond teelt niet zo makkelijk. In de gesloten kringlopen van kassen, vooral bij het gebruik van potgrond, is verspreiding makkelijker voor het virus.

De firma Hengstenberg schat de situatie ongeveer net zo in. "CABYV werd in de kas bij komkommers ontdekt. In de vollegrondsteelt is het virus niet bekend", deelt een bedrijfswoordvoerder mee. Ook onder de contracttelers is dit - in Duitsland nieuwe - komkommervirus niet bekend en geen aanwezig probleem. "Een goed gewasmanagement, de juiste keuze van rassen en de bestrijding van ongedierte zijn belangrijk om virusinfecties te voorkomen."

Voor meer informatie: 
Hekler Gemüsebau
Riedweg 14
74177 Bad Friedrichshall – Kochendorf
T.: 0049-7136-22639
Fax: 0049-7136-26419
info@hekler.de 
www.hekler.de 
www.hengstenberg.de 

Publicatiedatum: