Teeltinfo Gina:

"Per oksel maximaal één vrucht"

"Over het algemeen werd er goed plantmateriaal afgeleverd en is de inworteling over het algemeen zeer vlot gegaan", vertelt Syngenta over het paprikaras Gina. "De afgelopen periode was het weer sterk wisselend, waarbij een dag met veel instraling werd afgewisseld met 4 dagen met weinig instraling. Dit resulteerde in een ongelijkere stengelontwikkeling en een moeizamere zetting."

Actuele situatie
De bloem/knop stand van Gina is over het algemeen goed, maar de zetting verliep moeizaam. De vroegste zaaidata (begin/half oktober) hebben een enkele vrucht op het 4e oksel hangen en zijn nu bezig met het 5e oksel. De latere zaaidata zijn nu bezig met het 4e oksel. Gezien de weersituatie zal de 1e zetting over meerdere oksels verspreid komen te hangen.

De bovenstaande lichtcijfers zijn van De Lier en kunnen dus verschillend zijn dan in jullie eigen regio

Zettingsstrategie
"Handig is om voor de eerste vrucht aan te houden, de vrucht boven het volgende oksel te verwijderen en dan de plant zelf te laten reguleren", luidt het advies. "Zorg ervoor dat er per oksel maximum één vrucht aangehouden wordt. Soms kunnen er twee vruchten in een oksel hangen. Dan dient de kleinste vrucht verwijderd te worden. Bij een 4-stengelsysteem raden we eveneens aan om een zwakke scheut leeg te maken bij de eerste zetting."

*Dit is afhankelijk van gewasstand en plantomvang

Temperatuurregime
Gina wortelt snel en makkelijk in, maar blijft in de eerste fase een schrale plant die makkelijk energie en assimilaten investeert in vruchtzetting. Dit ras vereist daarom voldoende tempo in de sturing, met een vlak temperatuurregime en niet teveel voornacht.

De planten zijn van zichzelf generatief en zetten zeer makkelijk. Het is wel van belang om vooral op bloemstand te sturen en zware bloemen te voorkomen. Deze kunnen namelijk resulteren in knoopvruchten/trage vruchten. "Op donkere dagen wordt geadviseerd om de etmaaltemperatuur 0,5 – 1°C te verlagen."

Richting de eerste zetting is het aan te raden om de temperatuur langzaam af te bouwen naar 20,5 °C DT en 18,5 °C ’s nachts. Het tijdstip waarop de DT wordt gerealiseerd, is zeer belangrijk. Dit heeft voornamelijk invloed op de strekking van internodiën en vruchtsteel.

Op enkele achtereenvolgende donkere dagen wordt de DT best 0,5 °C lager ingesteld, maar focus op de bloemstand blijft belangrijk, zo voorkomt men te zware bloemen. Om de bloemen beter te laten afbuigen kan men kort een VN van 17,5 °C aanhouden.
Bij Gina wordt aangeraden ook altijd op de knopdikte te blijven letten: als deze snel toeneemt is het beter om de etmaaltemperatuur te verhogen.

Deze temperatuur moet aangehouden worden tot de vruchten 1-2 cm groot zijn. Daarna kan de etmaal weer met 1 graad verhoogd worden. Te lang doorgaan met een lage etmaal temperatuur kan resulteren in te grove bloemen bij het 2e zetsel.

Schermen
Het schermgebruik verdient speciale aandacht:

  • In de fase van zetting is het van dag tot dag bekijken, bij dagen/nachten met veel uitstraling is het belangrijk om koude koppen te voorkomen door op tijd het doek(en) te sluiten.
  • Met bewolkte dagen en hogere temperaturen kan men met het doek open naar de voornacht gaan.

Foliescherm kan  een verschil maken voor Gina:

  • Houd onder een foliescherm een EC aan van minimum 0,5 mS hoger
  • Maak een groter verschil tussen DT en NT.
  • Er moet rekening mee gehouden worden dat de wortelontwikkeling minder is onder een vast folie.
  • Het vochtdeficit moet boven 2,5 gehouden worden. Als dit moeilijk wordt, adviseert Syngenta om gaten of kieren te maken in het folie. Dit voorkomt zwakte later in de teelt.
  • Al deze maatregelen zorgen ervoor dat je een actief gewas behoudt.
  • Bij warme nachten (6 tot 8 graden) beweegbaar doek open houden.

Voor meer informatie:
Syngenta
www.syngenta.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven