"Wie AI zaait, zal nauwkeurige voorspellingen oogsten"

Goede oogstprognoses zijn van belang voor een optimale prijsstrategie en arbeidsplanning. Zo kunnen onder- en overproductie grote gevolgen hebben voor de prijsvorming. Daarnaast kan mankracht alleen goed ingezet worden als een werkgever weet hoeveel en wanneer zij moeten oogsten.

Nauwkeurig voorspellen hoeveel oogstbaar product er de komende weken zal zijn is een complex proces en blijft een grote uitdaging. Om deze voorspellingen te verbeteren worden momenteel grote stappen gezet met Artificial Intelligence (AI). 

Nauwkeurigheid omhoog
Met behulp van Machine Learning heeft Hoogendoorn Growth Management een AI-model ontwikkeld dat in staat is om een week van tevoren en tot vier weken vooruit voorspellingen te leveren met een nauwkeurigheid van gemiddeld 93%.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van zowel historische als verwachte data, zoals bijvoorbeeld de temperatuur in de kas. De eerste modellen kwamen in 2017 tot stand en inmiddels passen onze klanten de oogstprognosemodule met succes toe op tientallen locaties.

"Ondanks de resultaten worden continu verbeteringen doorgevoerd om tot nog betere voorspellingen te komen. Een team van dataspecialisten is voortdurend bezig met het optimaliseren van de achterliggende algoritmes van de oogstprognosemodellen, zowel in samenwerking met klanten als zelfstandig.

Het grote voordeel van het gebruik van Machine Learning is dat grotere hoeveelheden data bijna automatisch tot accuratere voorspellingen leiden. Dit leidt tot nauwkeurigere resultaten dan verkregen kunnen worden door handmatig opgestelde voorspellingen", deelt Hoogendoorn.

Blijven leren
Een AI-model blijft altijd leren. Als je het model meer informatie geeft, wordt het begrip hiervan steeds beter. Dit heeft een positieve weerslag op de verbanden die het model legt. Wel kan het model alleen juiste voorspellingen genereren als de informatie die het krijgt ook juist is.

De kwaliteit van de data wordt steeds beter door technologische ontwikkelingen zoals geautomatiseerde tellingen en oogsten. Daarnaast werkt het oogstprognosemodel feilloos samen met onze iSii procescomputer. De iSii levert nauwkeurigere data doordat zij gebruik maakt van sensoren. De vereiste data worden vanuit de iSii rechtstreeks in het model ingevoerd. Dit bespaart tijd op twee vlakken: bij het leveren van de data en het uitvoeren van alle berekeningen.

Voor meer informatie:
Hoogendoorn Growth management
+31 (0) 10 460 80 80
info@hoogendoorn.nl
www.hoogendoorn.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven