Netwerkgroep HIG op bezoek bij Kras Recycling in Volendam

Tijdens een bezoek van netwerkgroep Horti Inspiration Group (HIG, voorheen Producers Young Network Group) aan Kras Recycling Groep in Volendam, werden de leden op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen in collectie, kwalitatief sorteren en recycling van folie. Ook de vele uitdagingen die er liggen voor kwekers, exporteurs, toeleveranciers en veiling op het gebied van inzameling en voorselectie van hun kunststof foliestromen voor een maximaal hergebruik kwamen aan de orde.

Henk Kras jr. gaf de groep een inkijkje in de ontwikkelingen op het gebied van plastic afvalstromen en in welke producten daar allemaal uit gemaakt kunnen worden. Recyclebare hoezen en eco-bloemendozen zijn voor de sector een milieuvriendelijker alternatief voor eenmalige kartonnen verpakkingen en zijn verwachting is dat deze circulaire oplossing vanaf mei 2020 door veel kwekers van bloemen in Nederland, Latijns-Amerika en Afrika en bloemen importeurs in Nederland als standaardoplossing omarmd zal gaan worden, te meer omdat onderwerpen als duurzaamheid, milieu gemeten aan een positieve CO2 footprint en recycling hoog op de agenda staan bij veel bedrijven. Om het imago van de sector nog beter te maken, is aandacht voor een goed gebruik van afvalstromen belangrijk. Het kan veel bedrijven veel kosten besparen en is daarbij ook goed voor het milieu. Naast de inspirerende en gepassioneerde uitleg en discussie kreeg de groep ook een rondleiding en werd zelfs even aan het werk gezet aan de sorteerband om te ervaren hoe afval nu gescheiden wordt en hoe eenmalige stromen kunststoffolie nu door bedrijven wordt ingeleverd bij Kras voor hoogwaardige sortering naar kwaliteiten. Tot slot werd de groep getrakteerd op een fotoshoot in typisch Volendamse klederdracht.

Kras-recycling is een bedrijf wat miljoenen kilo’s eenmalige bloemenfolie vanuit de sierteelt verzamelt, verhandelt en via Circular verwerkt tot duurzame producten. Middels innoverende projecten en initiatieven als de Circular Alliance worden bedrijven en organisaties gestimuleerd om bewuster om te gaan met inzameling en herverwerking van hun kunststof stromen.

Horti Inspiration Group (HIG) wil dé verbindende netwerkgroep binnen de sierteelt zijn en richt zich hierbij op de doelgroepen uit diverse schakels in de sierteeltketen. Deelnemende leden worden uitgenodigd om kennis en inspiratie te halen én te brengen. De activiteiten van HIG zullen primair gericht zijn op het stimuleren van de promotie en het succesvol in de markt zetten van sierteeltproducten.

Voor meer informatie:
Horti Inspiration Group
E: horti.inspirationgroup@gmail.com

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven