Sander Hogewoning (Plant Lighting) over proef:

"Aubergine kan nog niet zomaar jaarrond worden geteeld"

In oktober 2019 is de teeltproef gestart waarin onderzoek wordt gedaan naar jaarrond belichte aubergineteelt. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Delphy Improvement Centre en Plant Lighting en vindt plaats in twee onderzoekskassen van 150 m2 in Bleiswijk.

In de ene kas wordt hybride belicht, in de andere kas met full LED. De keuze van het lichtspectrum is gebaseerd op een vooronderzoek door Wageningen University & Research businessunit Glastuinbouw.

Het doel van de proef is een toekomstbestendige jaarrond teelt, waarbij warmte en licht zo optimaal mogelijk worden benut bij een zo laag mogelijke input aan energie. Dit vraagt een gebalanceerde teelt, waarbij de plantbelasting (assimilatenvraag) in balans is met de hoeveelheid door het gewas geproduceerde assimilaten.

Hiertoe wordt onder andere op basis van 3D-fotosynthesemeting door het gewas heen modelmatig berekend hoeveel assimilaten het gewas produceert. Door de assimilatenvraag van het gewas en de vruchten te bepalen kan dan worden gestuurd op een goede balans met gelijkmatige productie.

Lees verder bij Kas als Energiebron waar Sander Hogewoning van Plant Lighting uitlegt waarom een jaarrond teelt nog niet zo eenvoudig is.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven