Duitsers vermoeden bredere verspreiding CABYV-komkommervirus

Gevreesd wordt voor een nog wijdere verspreiding van het Cucurbit aphid-borne yellows virus (CABYV) in de Duitse komkommerteelt dan tot nu toe bekend. Tot nu toe wordt gesproken over zo'n dertig besmettingen in Beieren afgelopen seizoen, maar omdat er geen officiële meldplicht is, zou dat aantal best hoger kunnen zijn, stelt Patrick Nastvogel van telersvereniging Gemüseerzeugerring      Knoblauchsland e.V. bij inFranken.de

"We hebben tien monsters uit de regio Nürnberg laten onderzoeken. Ze waren allemaal besmet", vertelt hij. 

Bij besmetting met het virus, waarvan sinds de zomer van 2019 melding wordt gemaakt in Duitsland, kan tot wel negentig procent van het gewas getroffen worden door chlorofylgebrek, waardoor geelverkleuring op het blad ontstaat en verdikking van het blad. Ook vallen de vruchten sneller van de plant dan de bedoeling is en wordt de bloei en de groei van nieuwe scheuten belemmerd. 


Een zwaar met CABYV-besmette kas in het Zuid-Duitse Beieren.

In de meeste gevallen in Beieren ging het om 10 tot 50% van het gewas, maar desondanks is de het productieverlies dan groot. Voor de consument is het virus onschadelijk en bovendien belandt besmet product niet in het schap.

Verspreiding vindt niet direct plaats, maar door bladluizen zoals de meloenbladluis (Aphis gossypii), de groene perzikbladluis (Myzus persicae) en de gestreepte aardappelbladluis (Macrosiphum euphorbiae). Bladluis kan 's winters overleven op onkruid, wat maakt dat gevreesd wordt voor verdere uitbraken. 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven