Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
dit jaar 20 hectare en grote proeven met paprika-ras Y08385

"Blijf kijken naar de knopstand"

De eindproductie van Syngenta’s paprikaras Y08385 was uitstekend afgelopen jaar, deelt Syngenta in een teeltupdate. Inmiddels staat een nieuw seizoen voor de deur. “Naast de goede eindproductie lag het vruchtgewicht boven de 180 gram en had het ras een generatieve inslag in het begin van het seizoen.”

Terugblik opkweek tot nu
Doordat de eigenschappen van het ras goed zijn, staat er ondertussen zo’n 20 hectare en zijn er meerdere locaties waar een grote proef staat. De opkweek van het ras is zonder problemen verlopen, waardoor het resultaat een uniforme partij planten met gelijke koppen is. Vanwege de horizontale bladstand van het ras kan dit soms afwijken. “Zet op tijd ruimer uit en houd voldoende snelheid in de etmalen”, is daarom het advies.


Zoals in bovenstaande grafiek duidelijk te zien is, was er in de laatste weken van 2019 minder licht in vergelijking met de afgelopen jaren. Vanaf januari stijgt het weer naar een beter niveau.

Huidige situatie
Het ras Y08385 geeft sterke knoppen in vergelijking met andere rassen, waardoor de zetting iets makkelijker verloopt. Om de knopstand van het ras te bevorderen, raadt Syngenta aan om de etmaaltemperatuur langzaam af te bouwen door een groter D/N-verschil aan te houden: “Te lage etmaal-/nachttemperatuur werken grove bloemen in de hand en bij teelt op goten kan dit zelfs nog versterkt worden vanwege de mattemperatuur die in de nacht nog dieper afkoelt. Blijf daarom kijken naar de knopstand en laat de temperatuur niet verder zakken dan nodig is. Zodra de vruchten goed gezet zijn, kan de temperatuur weer iets omhoog.”

Met dit advies volgt gelijk een aandachtspunt: veel bedrijven die deze proef hebben, kunnen er niet specifiek op sturen. “Wanneer de temperatuur te laag blijft in vergelijking met de zetting van het standaardras, kan dit negatieve gevolgen hebben voor de vruchten. Naast het feit dat de vruchten traag en zwaar kunnen worden, kan ook de bloemaanleg van zetsel 2 te sterk worden. Zo kan het ras als traag beschouwd worden, terwijl dit bij een specifieke sturing perfect opgevangen kan worden.”

Vooruitblik
Syngenta’s advies luidt: “Houdt bij het eerste zetsel 1 vrucht per stengel aan en maak daarboven 2 oksels leeg. Daarna kan de plant zichzelf reguleren. Om te voorkomen dat de vruchten te zwaar worden, moet er voldoende snelheid gemaakt worden. Dit heeft ook een positief effect op de uitgroeisnelheid. Bovendien kunnen vruchten van achterblijvende stengels het best verwijderd worden, zo blijven gelijke koppen behouden.”

Syngenta adviseert verder om van de 1e en 2e zetting bij elkaar niet meer dan 20 stuks/m2 te hebben staan. Toppen op een oksel wordt geadviseerd om zo zijscheuten te voorkomen.

Voor meer informatie:
Syngenta
www.syngenta.nl

Peter Colbers
06 12 70 93 64
peter.colbers@syngenta.com

Marcel Vis
06 12 96 47 22
marcel.vis@syngenta.com

Publicatiedatum: