Ent-robot voor automatisering plantveredeling in ontwikkeling

Enten is voor 98% procent momenteel nog een handmatige handeling. Een ent-robot moet dat proces gaan automatiseren. Machinnova ontwikkelt zo'n robot. Met een financieel steuntje in de rug vanuit het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden kan het bedrijf een prototype ontwikkelen van een ent-robot die het proces van plantveredeling in de tuinbouwsector automatiseert.

Voor de teelt van komkommers, tomaten, paprika's en andere groenten worden zowel zaden als stekken gebruikt als uitgangsmateriaal om planten op te kweken. Om stekken te verkrijgen, wordt een deel van de plant (de ent) vastgemaakt op de onderstam ter verbetering (veredeling) van de plant. Veredelingsbedrijven enten 98% van de planten nog handmatig. 


Paul Pardoen, Algemeen Directeur van Machinnova en Maarten Burggraaf, wethouder Economie bij de gemeente Dordrecht

Bouw volautomatische robot
Machinefabrikant Machinnova maakt machines voor de tuinbouw en heeft inmiddels diverse processen in deze sector succesvol geautomatiseerd. Het automatiseren van het ent-proces ziet Paul Pardoen, Algemeen Directeur van Machinnova als een grote uitdaging. "Het ent-proces is precisiewerk. De juiste stamdiktes moeten bij elkaar worden gebracht en op een juiste manier worden geënt. Vervolgens moeten de stekken op precies de juiste hoogte automatisch worden afgesneden.

Een robot kan dit met precisie en een forse verwerkingssnelheid uitvoeren. Dat is ook het grote voordeel van een robot ten opzichte van handmatige enten, want het traditionele ent-proces kost veel tijd en zorgt voor onnodig afval doordat planten bijvoorbeeld verkeerd worden afgeknipt of de verkeerde stammen bij elkaar worden gezet."

Het bedrijf wil voor de bouw van het prototype samenwerken met het Da Vinci College. Een kans voor studenten om vanaf de start mee te denken over het ontwerp van de robot.

Fonds
Het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden biedt cofinanciering, ontsluit relevante netwerken en biedt faciliteiten aan. Bedrijven met innovatieve ideeën in de (maritieme) maakindustrie kunnen een beroep doen op dit fonds. Kijk hier voor meer informatie

Voor meer informatie:
Machinnova
www.machinnova.nl 
info@machinnova.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven