export kasmaterialen steeds internationaler

Minder maar duurdere kasgroentenexport in 2019

Nederland heeft over 2019 de hoogste exportwaarde voor groenten ooit behaald. De waarde van de export van kas- en vollegrondgroenten bedroeg 7,3 miljard euro in 2019, bijna 11% hoger dan in 2018.

De export van land- en tuinbouwgoederen in totaal in 2019 wordt geraamd op 94,5 miljard euro. Dit is 4,6 procent meer dan in 2018. Dat melden Wageningen Economic Research (WUR) en het CBS op basis van gezamenlijk onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Export paprika's en tomaten piekt
Tomaten, paprika’s en komkommers zijn de belangrijkste exportgroenten. De export van tomaten en paprika’s nam toe met respectievelijk 7% en 10%. Een hogere prijs bij een wat lager productievolume bij tomaten en paprika’s lag hieraan ten grondslag.

De exportwaarde van uien steeg ook sterk. De exportwaarde van komkommers daalde met bijna 10% ten opzichte van het uitzonderlijk goede jaar 2018 met hoge prijzen.

Export naar België stijgt flink
Voor het totaal aan groenten waren in 2019 de drie belangrijkste
exportbestemmingen Duitsland (32%), het VK (12%) en België (12%). De export naar deze landen nam toe, vooral naar België.

Ondanks deze stijging is de totale export naar België slechts een derde van wat naar Duitsland werd geëxporteerd. De exportwaarde naar België nam vooral toe door een hogere exportwaarde van verse aardappelen, die ook in deze handelsgroep zitten.

Van de export wordt 83% (6,2 miljard euro) in Europa afgezet. Van de totaal geëxporteerde groenten is 83% van Nederlandse makelij. Bij de export naar Duitsland was het aandeel goederen van Nederlandse makelij hoger (86%).

Importwaarde stijgt met 13%
De importwaarde van groenten bedroeg 2,7 miljard euro in 2019, een toename van bijna 13% ten opzichte van 2018. Spanje blijft het belangrijkste herkomstland (24%). Andere belangrijke herkomstlanden zijn België (18%), Duitsland (15%) en Frankrijk (7%). De import uit deze top drie nam toe.

Bij een breed scala aan producten uit Spanje was de importwaarde hoger, onder andere bij uien, sla en koolsoorten. De import van tomaten, aardappel en aardappelproducten uit België steeg. Uit Duitsland kwamen ook meer aardappelen.

Naast de export van verse groenten en fruit staat men ook stil bij de resultaten in de sierteelt, kennis, uitgangsmaterialen en de kassenbouw. Enkele kernpunten uit het lijvige rapport:

-57% van de groentezaden gaat naar landen buiten de Europese Unie. Ten opzichte van andere productgroepen valt de relatief beperkte export van 'slechts' 5-7% van de totale export naar Duitsland op.

-de export van kasmaterialen bedraagt naar verwachting 1,4 miljard euro in 2019. Een vergelijkbaar resultaat als in 2016. In 2017 en 2018 was de export lager. 52% van de export gaat naar Europese landen. In 2010 was dat nog 73%. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven