“Zelfs de hommels gedijen goed bij het gebruik van aardwarmte"

In de 2,5 hectare kassen vol gele, oranje en rode tomaten vliegen de hommels dagelijks rond als natuurlijk bestrijdingsmiddel. Sinds een half jaar worden de kassen verwarmd met aardwarmte van Trias Westland. Het doet de hommels in de kas van Kees Stijger, tomatenteler in Honselersdijk aan de Zwethlaan, niets. Kees heeft een aansluiting met een capaciteit van 0,5 MW en besloot afgelopen maand nog warmte te delen met de buren van Tomatoworld en Greenco

Kees houdt dagelijks bij hoe de energievoorziening verloopt en hoe hoog zijn retourtemperatuur is. Voor het uitstekend benutten van de bron is het belangrijk dat de retourtemperatuur zo laag mogelijk is. Daarom heeft Kees al een aantal optimalisaties in de energiehuishouding van zijn kassen doorgevoerd.

Kees heeft voordat hij werd aangesloten op de aardwarmtebron het verdeelstuk in de installatie aangepast om zoveel mogelijk van de aardwarmte terug te koelen in de kassen. “Daarbij is het heel belangrijk dat de aardwarmte op de juiste manier bij ons als telers binnenkomt. Want hoe hoger de temperatuur, hoe beter de uitkoeling.”

Door de aanleg van de verbindingsleiding tussen de kassen van Kees Stijger en de buren Tomatoworld en Greenco is sinds kort ook de warmtevoorziening van deze bedrijven verduurzaamd: “Door deze extra benutting van de warmte wordt de retourtemperatuur weer iets lager. Dit is nu nog even uittesten en afstemmen, maar heeft op termijn effect”, aldus Kees.


Kees Stijger

“Ook schermen wij in de nacht, overdag pieken we met de warmte vanwege de groeiperiode van onze tomaten. Schermen is energiebesparing door middel van stilstaande lucht en stilstaande lucht isoleert. En dan nog iets vrij eenvoudigs: we hebben vier verdeelpompen in de kas en bij de juiste temperatuur schakelt de pomp automatisch uit. Dit is zo ingesteld vanwege de energiebesparing. Als je dit aanpast en continu de warmte blijft rondpompen, creëer je ook weer extra afkoeling.”

Al deze optimalisaties hebben ertoe geleid dat de retourtemperatuur die Kees terug levert aan Trias gemiddeld 28 ˚C graden is. “De optimalisaties en het verbruik heeft zeker weten mijn interesse." Of hij een expert is? "De computer werkt met mij mee. Wij weten wel wat die plant nodig heeft en daar kijken we naar. Wij doen geen concessies aan onze teelt. De plant is bij ons het belangrijkste.” 

Bron: Trias Westland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven