Volledige mechanisatie glastuinbouw duurt nog minimaal 15 jaar

Complexe handelingen in het primaire proces op het glastuinbouwbedrijf zullen ook in de komende decennia veel arbeid vragen. Robots kunnen in de toekomst kortcyclische handelingen overnemen maar naar verwachting duurt het nog zeker minimaal 15 jaar voor de sector volledig is gemechaniseerd, zo concluderen Wageningse onderzoekers in een nieuw rapport.

Mens en machine komen meer en meer in lijn staan. Het gevolg is dat het werk dat overblijft voor de werknemers, veelal het complexere en inzichtmatige werk, onder grotere tijdsdruk moet worden uitgevoerd. De doorlooptijd van het systeem wordt immers leidend. Bovendien moet dit werk worden verricht in klimatologisch steeds moeilijkere omstandigheden.

Primaire processen aantrekkelijker maken
Om arbeidspersoneel in de toekomst te behouden of aan te trekken is het van belang om het werk in het primaire proces aantrekkelijker te maken. Tegelijkertijd is een continue stapsgewijze introductie van robotisering aan te raden, waarbij niet alleen rekening wordt gehouden met kostenverlaging door het vervangen van arbeidskrachten.

Door middel van 'sensing' - gekoppeld aan de inzet van robots – worden waardevolle data verzameld. Zodra een business case haalbaar is gaat het bedrijf over tot implementatie volgens de Minimum Viable Product (MVP) benadering. Zo kunnen bedrijven de stand der techniek en toenemende complexiteit beter blijven volgen.

Lees verder bij Wageningen University & Research


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven