Olivier Barlaguet, Saveurs des Clos:

"De Franse sla-opbrengsten blijven teruglopen”

Net als vorige seizoen lijkt dit jaar een goed jaar voor Franse slatelers. “Er is een zeer goede doorstroming voor alle soorten: gewone sla, Batavia, eikenbladsla, maar ook witlof (krulandijvie/gewone andijvie),” legt Olivier Barlaguet van de Franse coöperatieve groep Saveurs des Clos uit. “De prijzen zijn sinds november goed te noemen. Onze klanten verkopen sla voor ongeveer 70 eurocent per verpakking.”

Volgens Olivier zijn de goede prijzen te danken aan een daling van de slateelt-opbrengsten in Frankrijk. “Telers planten elk jaar minder sla. De afgelopen tien jaar zijn voor de telers erg moeilijk geweest. Als gevolg hiervan zijn veel van hen overgestapt van sla naar andere teelt. Net als iedereen hebben ook wij minder sla geteeld.”

Olivier legt uit dat het kleinere aanbod de situatie op de markt sinds vorig jaar heeft verbeterd. “Dit jaar ziet de situatie op de markt er goed uit, maar het seizoen is nog niet voorbij.”


Olivier Barlaguet

Twee factoren die zorgen voor de goede situatie op de markt
Er zijn twee factoren die ervoor zorgen dat de situatie op de markt er zo goed uitziet. “Ten eerste hebben we begin november met kou te maken gehad. Hierdoor is nog minder sla beschikbaar is. Ten tweede waren de weersomstandigheden in Spanje dit jaar ingewikkeld.”

Olivier legt dit verder uit en begint te vertellen: “Het heeft eind oktober in de Spaanse regio’s waar de sla wordt geteeld veel geregend. Hierdoor zijn de Spaanse opbrengsten kleiner en ontstond er een tekort op de industriemarkt en op de versmarkt. Sindsdien zijn industrieën overal op zoek naar sla, zelfs bij bedrijven die normaal gesproken alleen aan de versmarkt leveren. De prijzen in het 4e kwartaal zijn nogal omhoog gegaan. Dit is vrij uitzonderlijk, omdat het voorgaande jaren onmogelijk was deze prijzen te laten stijgen.”

De huidige prijzen zorgen ervoor dat de telers een goede vergoeding krijgen. Olivier vindt het essentieel dat deze goede prijzen gehandhaafd blijven als we willen dat er in de winter in Frankrijk nog sla wordt geteeld. "Als we de binnenteelt van sla in Frankrijk willen voortzetten, moeten we het promoten.”

Saveurs des Clos zet de helft van de opbrengst af op de versmarkt. De andere helft wordt gekocht door industrieën in Frankrijk en in het buitenland. Saveurs des Clos exporteert voornamelijk naar Duitsland en Denemarken. Alle geëxporteerde opbrengsten worden op basis van een contract afgezet.

Voor meer informatie:
Saveurs des Clos  
Telefoonnummer: +33 (0)4 68 84 01 30
olivier@saveurs-des-clos.com  
www.saveurs-des-clos.com 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven