Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Lieven Vanysacker, Pleurico

"De oesterzwam kan mooi meeliften op de vleesvervangertrend"Tholen – 30 jaar lang heeft Lieven Vanysacker van Pleurico gewerkt aan een systeem dat de natuurlijke groei van oesterzwammen en shiitakes zo getrouw mogelijk nabootst. “Sinds een jaar of 8 zijn we helemaal in productie en leveren we biologische oesterzwammen, shiitakes en zelfkweekpakketten aan particulieren en aan BioPlanet. Daarnaast zetten we nog een deel van de oesterzwammen af op de veiling.”  

"De ideale vleesvervanger"
“Hoewel we al heel wat jaar in productie zijn, zien we de laatste jaren het verbruik toenemen. Sinds de populariteit van vegetarisch, vegan en vleesvervangers zit het verbruik van oesterzwammen en shiitakes in de lift. Paddenstoelen zijn de ideale vleesvervangers doordat ze rijk aan vezels en eiwitten zijn, tevens bevatten ze weinig calorieën en zijn ze zoutarm, vet- en cholesterol verlagend”, aldus Lieven. “De topperiode voor de verkoop van paddenstoelen is rond Kerst. Dit jaar hebben we een veelvoud verkocht van wat we normaal verkopen.”


Shiitakes

Biologisch
Het volledig productieproces van de oesterzwammen is biologisch, van aankoop van grondstoffen tot en met de verkoop van de zelfkweekpakketten en de biologische oesterzwammen en shiitakes. “We produceren zelf onze biosubstraat en deze verschilt grondig van de gangbare methode. Onze substraat bestaat uit miscanthus en biologische stro die worden omgezet naar een eiwitrijke en gezonde voedingsbodem voor de paddenstoelen. Het productieproces is dusdanig ontwikkeld dat er geen klimatisatie nodig is. Hierdoor heeft het teeltproces minimale impact op het milieu”, vertelt Vanysacker.  


De zelfkweekpakketten  

Ondanks dat het hele productieproces biologisch is, mag Vanysacker zijn producten op de veiling niet afzetten onder het bio-label. “Het hele productieproces is ingericht om de natuur zo min mogelijk te belasten, maar ik mag mijn oesterzwammen en shiitakes niet onder het bio-label afzetten. Dat is erg jammer en niet eerlijk. Vaak wordt er met twee maten gemeten en worden beslissingen gemaakt door iemand die niet over de juiste kennis beschikt. In de politiek gebeurt er tegenwoordig precies hetzelfde en daarom is de landbouwsector zo vaak de dupe van beslissingen die er op Europees en nationaal niveau worden gemaakt”, besluit Lieven.

Voor meer informatie:
Lieven Vanysacker
Pleurico
Knokuilstraat 18
8800 Roeselare (Rumbeke)
+32(0)51 20 18 73
+32(0)473 52 21 01
lieven.vanysacker@telenet.be   
www.pleurico.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven