2Grow lanceert PhytoClip-sensoren

“Zo goed als elk gewas met blad wordt meetbaar”

Tholen – Onafhankelijk van de omgevingstemperatuur een kwalitatieve meting doen van de stengeldiameter en bladdikte van zelfs de kleinste stengels en het dunste blad: het kan met de nieuwe PhytoClip-sensoren die 2Grow onlangs op de markt heeft gebracht. “Door deze sensoren komen gewassen zoals aardbeien, sla, kruiden en ook steeds meer sierteeltgewassen in beeld”, vertelt Maxime Dedecker van het jonge, Vlaamse bedrijf.

Plantstress
Sinds een aantal jaar timmert het bedrijf vanuit Destelbergen aan de weg in de glastuinbouw en ook in buitenteelten worden stappen gezet. Door de focus te leggen op de plant en niet enkel op de omgeving van de plant, werd al veel kennis vergaard. Bijvoorbeeld over het ontstaan van plantstress.

“Met het blote oog ontdekken wij als mensen vaak te laat dat een gewas stress heeft”, legt Maxime uit. “Met goede data kan een teler bijvoorbeeld het kantelpunt achterhalen waarop een plant overschakelt van vegetatief naar generatief. Daarop kan een teler dan zijn teeltstrategie aanpassen. En op basis waarvan bepaalt een teler de start van de eerste watergift? De data van onze sensoren laat zien wanneer het gewas water echt nodig begint te krijgen. Een plant zal haar waterreserves altijd aanvullen via de weg van de minste weerstand. Zo zal een plant in eerste instantie een deel van haar reserves aanspreken om aan de verdamping te voldoen.

Naarmate de celreserves leger zijn, wordt de weerstand groter en zal een plant dus overschakelen op aanvoer van water uit de grond. Met behulp van de metingen visualiseren we dit en kunnen hierdoor gerichte beslissingen nemen.”


PhytoClips in actie

Ingebouwde kalibratie
De sensoren van 2Grow brengen dus de dikte van stengel en blad in beeld. Tot voor kort was daarbij een minimale dikte van zo’n zes millimeter voor stengels vereist en bleef het blad, vaak simpelweg nog te dun om een goede meting toe te laten, buiten beeld. “De PhytoClip-sensoren maken het mogelijk om de plantgroei nu vanaf de start nauwkeurig te volgen”, vertelt Maxime. “Zo kun je nu zien wanneer een blad overgaat van een groeiend patroon naar een patroon waarin een blad dagelijks in diameter slinkt. Dat kan zich later mogelijk vertalen naar nieuwe toepassingen rondom bladplukken.”

Ook stengels met een diameter tussen 1-6 millimeter en blad met een dikte tussen 1-2 millimeter kunnen nu met een precisie van enkele micrometers in kaart worden gebracht. Dat laatste, daar slaagden bestaande sensoren voor kleine diameters en bladdiktes die door 2Grow werden getest niet altijd in. “Bij wisselende temperaturen zetten bepaalde materialen uit of krimpen juist in. Wanneer kleine afstanden moeten worden gemeten, maakt dat echt een verschil.”

Phyto-IT, leverancier van 2Grow, heeft de Phytoclip-sensoren daarom uitgerust met ingebouwde temperatuurcompensatie waardoor ze toch nauwkeurige en betrouwbaardere metingen geven bij schommelende temperaturen. “Zowel de materiaalkeuze als de manier van meten zorgt dat de temperatuurcomponent uit de metingen wordt gefilterd”, aldus Maxime. “Bijkomend voordeel van de sensoren is dat ze gemakkelijker te monteren zijn en dat ze ook robuustere installaties toelaten dan de huidige systemen.”

Twee sensoren
2Grow verhuurt de sensoren in een jaarlijks pakket waarbij hardware/software én service inbegrepen zijn. Op elke kit kunnen twee sensoren worden aangesloten, waardoor de teler kan om twee keer stengeldiameter, twee keer bladdikte of een combinatie van beide te meten.

De data kan gekoppeld worden aan klimaatcomputers van Priva, Hoogendoorn, Hortimax en aan platforms zoals LetsGrow en Zensie. Een API is ook beschikbaar zodat integratie van de data in eigen platforms ook mogelijk is.


V.l.n.r. Nicolas, Wouter en Cyrille, de drie nieuwe gezichten bij 2Grow.

Nieuwe sensoren, nieuwe gezichten
Naast een nieuwe sensorkit heeft 2Grow er ook nieuwe gezichten bij. In oktober ging Nicolas de Vriendt aan de slag. Hij gaat zich vooral focussen op service, omdat 2Grow merkt dat er veel vraag is bij telers naar ondersteuning bij het interpreteren van metingen.

Ook Wouter De Bruycker is nieuw in het team om het verkoopteam te ondersteunen en de dagelijkse leiding op zich te nemen, net als Cyrille Bizien, zoon van Franse teler Thierry Bizien (SCEA Ty Glas). De laatste heeft de leiding in Frankrijk om ook daar telers te ondersteunen bij het toepassen van sensoren in hun teelt.

Voor meer informatie:
2Grow bvba
Aelmeerstraat 5
9070 Destelbergen
www.2grow.earth 
info@2grow.earth 

Maxime Dedecker
maxime@2grow.earth 
+32 495 78.48.70


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven