Migros Basel en Growcer samen aan de slag

Zwitserse vertical farm gaat deze zomer leveren

Lokale groenten telen onafhankelijk van het weer, vrij van gewasbeschermingsmiddelen en waterbesparend. Dankzij korte transportafstanden worden deze groenten vervolgens snel aan het lokale Migros filiaal geleverd. Het gaat vanaf komende zomer gebeuren in Zwitserland, waar Migros Basel en Growcer een 'Robotic Vertical Farm' opzetten. 

In een hal in Basel ontstaat momenteel de eerste 'Robotic Vertical Farm' van Zwitserland. Van het zaaien en het irrigeren tot aan het oogsten nemen machines volledig automatisch het werk op zich. De teeltkamers zijn afgesloten van de buitenwereld. Daardoor kan er het hele jaar door zonder potgrond, zonder gewasbeschermingsmiddelen en met tot wel 90 procent minder water geteeld worden. Bovendien is het oppervlaktegebruik minimaal aangezien er in meerder lagen boven elkaar geteeld kan worden.

Zo ontstaat op een oppervlakte van 400 m2 circa 1.000 m2 teeltoppervlak. De farm kan het hele jaar door bladgroenten en kruiden produceren en deze kunnen dankzij de de directe nabijheid van het verkooppunt in het MParc Dreispitz absoluut vers binnen enkele uren na de oogst geleverd worden.

Lokaliteit en continuïteit 
"Zwitserland is net als veel andere landen afhankelijk van import en wij zorgen met Growcer voor lokaliteit en continuïteit. Bovendien zijn gewasbeschermingsmiddelen een probleem voor de bevolking en de natuur. Dit lossen we op doordat we hier geen gebruik van hoeven te maken.

Met Migros Basel hebben we een partner gevonden die onze waarden en doelen ondersteunt en die zich inzet voor de introductie van een nieuwe generatie aan duurzame producten", zegt Marcel Florian, CEO van Growcer AG.

"Vertical farming is een trend die tegemoet komt aan de wens naar meer duurzaamheid en lokaliteit", zegt René Lori, leider supermarkt/gastronomie bij Migros Basel. "Door de samenwerking met Growcer hebben we de mogelijkheid om in een innovatief en toekomstgericht project te investeren."

Teelt het hele jaar door
Komend voorjaar zal de teeltinstallatie compleet opgebouwd zijn. De eerste producten zijn vermoedelijk vanaf de zomer exclusief bij Migros in het MParc Dreispitz verkrijgbaar. Het plan is om op een later moment meer groenten of fruit het hele jaar door te gaan telen en aan meerdere filialen te gaan leveren.

Bron: Migros Basel


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven