BelOrta viert 70-jarig bestaanTholen - Afgelopen zondag 12 januari was het precies 70 jaar geleden dat de Mechelse Tuinbouwveiling (MTV) werd opgericht. De oprichting in 1950 was een antwoord van de tuinders op hun zwakke positie bij de afzet van hun groenten op de Vrije Groentemarkt in Mechelen. Vandaag de dag vermarkt de veiling jaarlijks meer dan 500 miljoen kilo groenten en fruit. 


1963: Oprichting Centrale voor Glasgroenten (CGV)

Vennootschap Mechelse Veilingen
In 1963 werd de Centrale Voor Glasgroenten (CGV) opgericht, pal naast de Mechelse Tuinbouwveiling. De twee veilingen bleven ruim dertig jaar naast elkaar bestaan. In 1994 fuseren de CGV en de MTV tot de Vennootschap Mechelse Veilingen (VMV). De VMV groeide uit tot de grootste groentenveiling in Europa en verhandelde voornamelijk tomaten, sla, paprika's en komkommers. 


1994: Fusie Vennootschap Mechelse Veilingen (VMV)

Coöbra
De geschiedenis van Coöbra gaat terug naar 1905: de oprichting van stichting Syndicaat Der Moeskwekers van Leuven. In 1952 fuseren de Centrale Tuinbouwveiling Leuven, de Brusselse Tuinbouwveiling en de Veiling Midden Brabant tot de Brabantse Tuinbouwveiling. Zeven jaar later fuseert de Brabantse Tuinbouwveiling met de Tuinbouwveiling Kampenhout tot Brava. In 2011 fuseren Brava en Greenpartners tot Coöbra. 


1960: Oprichting Tuinbouwveiling Kampenhout

Veiling Borgloon
De historie van Veiling Borgloon gaat terug naar 1942 toen de Stichting Samenwerkende Vennootschap Veiling Tongeren werd opgericht. Twaalf jaar later richtte startte Veiling Tongeren een onderafdeling in Borgloon op. In 1967 werden alle activiteiten van Veiling Tongeren overgebracht naar Borgloon. In 1974 fuseerde Veiling Borgloon en Veiling Visé. De veiling groeide in 2009 verder uit als veiling voor Belgische aardbeien, kleinfruit en hardfruit door in 2009 Les Vergers de Gernelmont over te nemen. 

BelOrta

BelOrta ontstond in 2013 door de fusie tussen de Mechelse Veilingen en Coöbra. In 2014 trad ook Veiling Borgloon toe tot de Coöperatie. De hoofdzetel van BelOrta is te vinden in Sint-Katelijne Waver en in Zellik en Borgloon zijn de twee andere gestationeerd. BelOrta is sinds de fusie van Coöbra en de Mechelse Veilingen de grootste coöperatieve groenteveiling in België en Europa. 

Fruit
Hoewel de Mechelse Tuinbouwveiling al sinds de oprichting het statuut van verse groenten en fruit had, werden er slechts zeer kleine hoeveelheden fruit verhandeld. De hoeveelheid fruit nam toe toen de fusie er kwam met Coöbra (voornamelijk aardbeien en bessen)  in 2013. Een jaar later trad ook Veiling Borgloon toe tot BelOrta wat ervoor zorgde dat het aandeel fruit aanzienlijk toenam. 


1959: Brusselse Tuinbouwveiling in Zellik


Administratief gebouw van BelOrta


Luchtfoto site BelOrta Sint-Katelijne-Waver

Voor meer informatie:
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
2860 Sint-Katelijne-Waver 
T +32 (0)15 565 331
info@belorta.be 
www.belorta.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven