GreenTech Americas, 24-26 maart 2020

"Teelt in foliekassen betekent niet dat Mexicaanse tuinbouw niet om techniek vraagt"

Net zoals Nederland voor een groot deel groenten en bloemen teelt voor het buitenland, teelt Mexico voor de buren uit de Verenigde Staten en Canada. Het is dus geen wonder dat er veel gebeurt op het gebied van gewasoptimalisatie in Mexico. Tijdens de eerste editie van de beurs GreenTech Americas dit jaar willen de organisatoren de sector hierin steunen.

Internationale beurs
Van 24 tot 26 maart zal de eerste editie van GreenTech Americas plaatsvinden in Querétaro, Mexico, in het hart van de tuinbouwregio. Nadat er vier edities hebben plaatsgevonden in de RAI in Amsterdam, was dit volgens Mariska Dreschler, directeur van GreenTech, de logische volgende stap.

“GreenTech Amsterdam trekt belangrijke bezoekers aan uit Mexico. Vooral bedrijfseigenaren nemen het vliegtuig naar Nederland. Een beurs in Mexico geeft ook andere tuinbouwprofessionals uit de regio, inclusief Noord-Amerika, de mogelijkheid om waardevolle kennis te vergaren. Hiermee kunnen ze hun professionele vaardigheden verbeteren en de productieresultaten in de kas vergroten. Er is veel vraag van onze exposanten om een tuinbouwplatform te organiseren aan deze kant van de wereld om hen te helpen in contact te komen met andere telers in dit gebied.”

Volgens Mariska gebeurt er tegenwoordig veel in de Mexicaanse tuinbouwsector. "In de laatste jaren is de tuinbouw wereldwijd enorm snel gegroeid. Daarom zijn er nu veel investeerders actief in deze sector. Ze geloven in voedselproductie, maar hebben geen groene vingers. Ze zijn op zoek naar specifieke informatie en aandeelhouders om op succesvolle wijze deze markt in te kunnen stappen. Bij GreenTech Americas kunnen we ze in contact brengen met de juiste mensen met (teelt)technische kennis.”

Arbeidskosten
Vanwege de toenemende arbeidskosten is automatisering een belangrijk onderwerp binnen de sector. Door de vraag naar betere kwaliteit willen telers meer controle hebben over hun productie en daarom ook over het klimaat in de kas. Dit biedt veel kansen voor digitalisering in de teelt.

Dan is er nog de druk om virussen te voorkomen, waardoor het steeds belangrijker wordt om ook qua hygiëne volledige controle te hebben over wat er de kas in komt. “Dat groenten in Mexico voornamelijk in foliekassen worden geteeld, betekent niet dat de tuinbouwsector niet geavanceerd is,” zegt Mariska.

“Het materiaal binnen deze beschermde omgeving dat tegenwoordig beschikbaar is, is zeer geavanceerd en draagt optimaal bij aan een jaarronde, duurzame productie van groenten/fruit en bloemen. En dat wordt steeds belangrijker.” 

120 deelnemende bedrijven en 1500 bezoekers verwacht
Het evenement wordt groter dan het GreenTech-team oorspronkelijk had verwacht. Eerst was er plek voor 85 bedrijven, maar de organisatie verwacht nu 120 bedrijven. “We zitten helemaal vol en werken op het moment met een wachtlijst.” De registratie voor de beurs is onlangs geopend, de organisatie verwacht meer dan 1500 bezoekers.

Sprekers 
Op de beurs spreken ook de nodige deskundigen uit de sector over de Mexicaanse markt. Onder andere de volgende personen leveren een vakkundige bijdrage: Aldo Mares, voorzitter van Asociación Nacional de Exportadores de Berries (Aneberries), Guillermo Jiménez Cárdenas, voorzitter van AMHPAC en Mario Steta, algemeen directeur van Discroll’s.

Twee sprekers lichten al een tip van de sluier op:
“Next Generation Growing is een concept dat draait om een andere mentaliteit en strategie waarbij data en kennis resulteren in een hogere productie. Tijdens GreenTech Americas vertellen we over onze ervaringen met Next Generation Growing en de samenwerking bij het United Farms-project”, zegt Mauricio Revah, algemeen directeur van United Farms.

“De bloemen- en rozenteelt in Mexico is aan het veranderen in reactie op de vraag vanuit nieuwe markten. De moderne rozenteelt draait om zaken als genetische verbetering, aandacht voor de plantengezondheid, hogere opbrengsten en trends in nieuwe vormen en kleuren. Tijdens GreenTech Americas komen al deze onderwerpen en toekomstige uitdagingen aan bod”, vertelt Ing. Héctor Manuel Cotero, manager voor Mexico bij Dümmen Orange.

Teeltoptimalisatie
Mariska legt uit hoe dit evenement een toegevoegde waarde heeft voor de Mexicaanse markt. “De Expo AgroAlimentaria vindt elk jaar plaats in november en richt zich vooral op de tuinbouw als geheel. GreenTech Americas richt de schijnwerper op teeltoptimalisatie in een beschermde omgeving. Het draait om kennisuitwisseling en innovaties waarmee een succesvolle, duurzame teelt kan worden bereikt met behulp van de juiste technologie,” zegt ze over het unieke karakter van de beurs. “We hebben een goed overzicht van leveranciers, internationale marktleiders en lokale marktleiders en verwelkomen hen allemaal op de beurs.”

GreenTech Americas vindt plaats van 24 tot 26 maart in de Querétaro Centro de Congresos in Querétaro, Mexico.

Voor meer informatie en registratie:
Greentech Americas
Registratielink voor Greentech Americas 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven