"Nog harder werken gaat gewoon niet"

Raspberry Maxx stopt ermee

Tholen - Frambozenbedrijf Raspberry Maxx gaat de deuren sluiten. Dat hebben Carlo Peters en Henny van Bergeijk dinsdag 14 januari via verschillende kanalen (website, nieuwsbrief en social media) bekend gemaakt.

"Na vijftien jaar voelt het goed om het op deze manier te doen en niet af te wachten totdat het mis gaat. Nog harder werken gaat gewoon niet. Het is al zo lang zeven dagen in de week raak. Wij waren de eersten met biologische frambozen op grote schaal. Hier kwam een heleboel bij kijken, ook altijd gedoe. Als we er veel hadden, wilden ze er weinig. Als je er weinig had, wilden ze er veel", vertelt Henny. 

Carlo en Henny. 

Ze vervolgt: "We hebben heel veel gave dingen gerealiseerd in de laatste 15 jaar, waaronder ons eigen merk. De teelt hebben we de laatste jaren al afgebouwd, vooral omdat we gingen voor rechtstreeks contact met de consument. We wilden nooit de hoofdprijs vragen. Er worden tegenwoordig bizarre prijzen gevraagd in de winkels. Dit stond ons steeds meer tegen, waardoor we meer en meer voor directe verkoop zijn gegaan." 

Om nu verder te gaan, hadden Carlo en Henny flink moeten investeren. Dit durfden ze niet meer aan. "We hebben de drie opties doorberekend en zijn tot dit weloverwogen besluit gekomen. We kunnen nu met een goed gevoel terugkijken." 

In de eigen nieuwsbrief staat de volgende toelichting: 

Lieve mensen, frambozen-fans we gaan stoppen met Raspberry Maxx 
  
Ja, echt waar! De roze bril gaat af, onze eindeloze frambozenpassie heeft ons gebracht waar we nu zijn gekomen. We staan nu boven op de berg en willen op dit hoogtepunt stoppen. 
  
Na 15 jaar hebben we iets moois neergezet hier op de kwekerij, maar ook al 12,5 jaar op de markt. Op onze manier hebben we de liefde voor lekkere, eerlijke en kwalitatief hoogstaande frambozenproducten kunnen realiseren. Die liefde heeft ons samen met jullie soms bijna onmogelijke dingen laten doen en we zijn heel blij met die ervaringen.

Wij zijn er in ons hoofd natuurlijk al langer mee bezig en voelen het ook als kans om weer andere dingen te gaan doen. We zijn altijd gedreven door onze passie en eigenlijk nooit door het zgn. verdienmodel. De passie moet ons echter niet blind maken voor de bedrijfseconomische realiteit. Dat is een harde, maar ook duidelijke realiteit die ons vertelt dat we nu moeten stoppen. We hebben 15 jaar kunnen doen wat we leuk vonden en op een manier die wij belangrijk vinden en die door veel mensen gewaardeerd is. Daar kunnen we trots op zijn.  

Kijkend naar het volgende jaar waren dit onze opties:

  • Opnieuw investeren in de teelt, het perceel en de installatie is namelijk al 15 jaar oud, dan investeer je ook in het meest risicovolle stuk van het bedrijf én kost weer 10 jaar om terug te verdienen.
  • Doorgaan zoals nu zonder investeren, waardoor de teelt van frambozen steeds lastiger wordt en daardoor op afzienbare tijd de kosten de baten inhalen. 
  • Gecontroleerd stoppen, berekend, netjes en meest realistisch.
    Het is dus de laatste optie geworden. Nu kunnen we netjes stoppen en nemen op onze eigen manier afscheid van onze passie. Niet fijn natuurlijk maar we voelen ook opluchting, rust en nieuwe kansen. Het is goed zo. 

We zijn nu op een leeftijd die de mogelijkheid biedt om nog een boel andere dingen te kunnen gaan doen. Stoppen voelt dan ook niet als een mislukking, maar als de kunst om op het goede moment het lef te hebben om los te laten.

Voor meer informatie: info@raspberry-maxx.nl en www.raspberry-maxx.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven