bezoek aan Tomato Masters gaf de doorslag

Gemüsebau Steiner gaat volledig voor led op 5000 m²

In 2014 heeft Gemüsebau Steiner een nieuwe tomatenkas van 11,8 hectare gebouwd in Kirchweidach, in de Duitse deelstaat Beieren. In 2016 werd daar nog eens 7,8 hectare aan toegevoegd en het bedrijf teelt nu tomaten, paprika’s en aardbeien. Dat doet het bedrijf met belichting, waaronder sinds het najaar ledbelichting op een halve hectare tomaat.

Sinds 2016 gebruikt Steiner HPS-belichting om een jaarronde productie te realiseren. Nu wil het bedrijf het energieverbruik van de verlichting optimaliseren door middel van 100% ledbelichting boven het gewas op een oppervlakte van 5000 m².

De Hyperion ledlampen zijn in de herfst van 2019 geïnstalleerd met behulp van de bestaande 1000W HPS-kabels en connectoren. De lampen konden dus meteen worden opgehangen en van een fitting worden voorzien.

Installatie met Hyperion ledlampen bij Gemüsebau Steiner Hyperion

Over hun keuze voor Hyperion zei Joseph Steiner: “Ik ben al een hele tijd geïnteresseerd in de voordelen van ledverlichting als onderdeel van onze CO2-vrije strategie. Toen ik in België op bezoek ging bij Tomato Masters en hun nieuwe kas van 5 hectare zag met 100% led-toplights, besloot ik dat het tijd was om uit te vinden hoe we dit zelf ook zouden kunnen doen.”

De 19,6 hectare van Gemüsebau Steiner in Kirchweidach

“Het gebruik van 100% ledbelichting bij het telen van tomaten is relatief nieuw, maar al bewezen succesvol. Hiermee kan Steiner het klimaat van de kas nog beter beheren. In andere projecten met ledbelichting is er bewezen dat de uitstoot van CO² kan worden verminderd, omdat de ramen van de kassen vaker gesloten zijn. Door de combinatie hiervan met meer lichturen door ledverlichting, zal de gewasopbrengst stijgen,” zegt Maarten Klein van Hyperion.

Hyperion 1850 umol/s Led-bovenverlichting

Na de eerste maanden van gebruik zegt hoofdteler Andrei Mihai van Steiner: “Tot nu toe ben ik erg blij met de ledverlichting van Hyperion. De planten groeien sterker in vergelijking met HPS. Ik blijf de groei erg nauwgezet bijhouden en kijk ernaar uit om de opbrengst en kwaliteit te kunnen vergelijken.”

Voor meer informatie:
Hyperion Grow Lights
www.hyperiongrowlights.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven