Niet meer belichten dan nodig met lichtsensor

Lampen in de teelt. Ze raken steeds meer ingeburgerd. Erico Mattos wil de lamp niet opnieuw uitvinden, maar wel kijken of er nieuwe manieren van gebruik mogelijk zijn. Zo ontwikkelde hij een sensor die de lichtsterkte automatisch stuurt, want keihard belichten als de zon ook keihard schijnt, dat leek de bio-engineer van de Universiteit van Georgia zonde. 

Mattos ontwikkelde, na zijn doctoraat aan de Amerikaanse universiteit, samen met Marc van Iersel een lichtregelaar die kan reageren op zonlicht en net genoeg groeilicht kan geven om planten tevreden te houden. De verlichting dimt onder zonnige omstandigheden en wordt helderder onder bewolkte omstandigheden. "We leveren de planten precies de hoeveelheid licht die ze nodig hebben," zegt Mattos. "Niet meer. Niet minder."

Kostenbesparing
Het idee heeft volgens Mattos de potentie de glastuinbouw een betrouwbaar, energiebesparend proces te geven, dat zou kunnen zorgen voor piekgroei en hogere winstmarges en voor een stabielere wereldwijde voedselvoorziening. Dat is tenminste wat Mattos vermoedde. Toch was hij er niet helemaal zeker van of zijn laboratoriumwerk zich zou vertalen in de werkelijke behoeften van de kassenbouwers.

Dit had 'een heel cool idee kunnen zijn en uit een aantal academische essays kunnen bestaan', zegt van Iersel. In plaats daarvan hebben Mattos en van Iersel zich toegewijd aan het op de markt brengen van het idee door het oprichten van een start-up. Ze noemen hun bedrijf Candidus, Latijns voor 'stralend'.


Erico Mattos (links) heeft samen met Mark van Iersel startup Candidus opgericht. Candidus gebruikt lichtsensoren om de productie in de glastuinbouw te verbeteren. (Foto door Dorothy Kozlowski/UGA)

De weg naar succes vinden
Mattos en van Iersel hebben deelgenomen aan een programma van de University of Georgia (UGA) dat de faculteit en studenten helpt om hun grote ideeën en ondernemersaspiraties te testen voor de markt.

Innovation Corps, of I-Corps, is ontwikkeld door de National Science Foundation om wetenschappers en ingenieurs in de VS te helpen hun academisch onderzoek uit te breiden voor economische en maatschappelijke voordelen. Bij de UGA doorlopen de teams een versneld programma van zes weken om de marktbehoefte en potentiële klanten voor hun idee te identificeren.

Lees meer op de University of Georgië (Aaron Hale)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven